Orbán-Putyin sajtótájékoztató: a két országnak nehéz nemzetközi helyzetben kell együttműködnie

Megbecsülendőnek nevezte a Magyarország és Oroszország közötti együttműködést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott budapesti  sajtótájékoztatóján.

A magyar kormányfő az orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően elmondta: a két országnak nehéz nemzetközi környezetben kell együttműködnie, mert, mint fogalmazott, Európa nyugati felén erőteljes orosz ellenes politika vált divatossá. Utalva az Oroszországgal szembeni embargóra, közölte: az mindkét országnak komoly veszteséget okozott, Magyarországnak 6,5 milliárd dollárnyi kára keletkezett. Hangsúlyozta, hogy a nem gazdasági jellegű problémák nem kezelhetők gazdasági úton, nem helyes más konfliktus átvitele a gazdaság területére.

A magyar mezőgazdasági cégek beruházásai után a magyar vízipar is fejlesztési lehetőségekhez jut Oroszországban, amennyiben állja a versenyt – közölte Orbán Viktor. A kormányfő a közös sajtótájékoztatón ezt áttörésnek ítélte a külkereskedelem szempontjából. Orbán Viktor úgy fogalmazott, “az elmúlt évek kockázatot is vállaló, odaadó munkájának eredményeképpen az orosz-magyar kapcsolatokból mindent megmentettünk és megvédtünk, ami lehetséges volt, és jó kiindulópontot foglaltunk el ahhoz, hogy amikor a világ visszatér az együttműködés logikájához”, akkor a magyar gazdaság jó pozícióból induljon el az orosz piacokon.

Nagy figyelmet kapott Vlagyimir Putyin az orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök budapesti tárgyalásain a paksi atomerőmű két új blokkal való bővítése – erről maga az orosz elnök beszélt a találkozót követően az M1 aktuális csatornán közvetített sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin elmondta, hogy a gazdasági együttműködés elsődleges figyelmet kapott a megbeszéléseken, és nagy figyelmet szenteltek a két új paksi atomerőmű-blokk építésének. A 12 milliárd euró értékű beruházás tízezer új munkahelyet teremt – mondta az orosz elnök. Beszélt arról is, hogy a megbeszéléseken kidolgozták a kölcsönös áruforgalom és a befektetések erősítésének lehetőségeit is.

Hírdetés

Megkezdődnek a tárgyalások a 2021 utáni, Oroszországból Magyarországra irányuló gázszállításról a két ország között – közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő az orosz elnökkel folytatott tárgyalását követően a paksi atomerőmű bővítéséről elmondta: a két ország közötti nukleáris együttműködés akadályainak nagy részét sikerült elhárítani. Hangot adott azon meggyőződésének, hogy a megállapodások megfelelnek az Európai Unió elvárásainak, amely a fennmaradt egyetlen nyitott kérdésről hamarosan döntést hoz. Az idén már a paksi bővítés előkészítő munkálatai is megkezdődhetnek, jövőre pedig a tényleges kivitelezés is elindulhat – közölte Orbán Viktor.

 

MTI

 

The post Orbán-Putyin sajtótájékoztató: a két országnak nehéz nemzetközi helyzetben kell együttműködnie appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »