Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?

Orbán–Orban-találkozó lesz a magyar–román határon?

A magyar és a román miniszterelnök jelenlétében avathatják fel szeptember 4-én a két ország határához vezető Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt. Erről Ovidiu Barbier, a romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese beszélt egy televíziós interjúban.

Mint mondta, jelenleg kormányszinten zajlik a kétoldalú egyeztetés annak érdekében, hogy Borsnál megnyíljon az új, Bors II-nek nevezett, a személy- és teherforgalomnak is elérhető határátkelő, amely mindkét menetirányban tíz-tíz sávos lesz. Lapunknak magyar részről nem erősítették meg Orbán Viktor és Ludovic Orban közös részvételét az eseményen.

A kolozsvári Krónika beszámolója szerint a CNAIR 2018 decemberében írta alá a szerződést az észak-erdélyi autópálya határ menti szakaszának kivitelezésére. A Bihart Borssal összekötő 5,35 kilométeres sztrádaszakaszon júliusban fejezték be a munkálatokat, de már akkor tudni lehetett, hogy azt csak ősszel nyitják meg a forgalom előtt, amikor elkészül az átkelő is a román–magyar határon. Magyar oldalon a korábbi bejelentések szerint augusztus közepére meglesz minden engedély az M4-es autópálya 29,5 kilométeres Berettyóújfalu–Nagykereki országhatárhoz vezető szakaszának átadásához.

Romániában az utóbbi harminc év egyik állandó problémája a sztrádaépítés, illetve annak meghiúsulása vagy lassú üteme. Idén is ez jellemző: az út- és vasútépítéseket követő romániai Pro Infrastruktúra Egyesület elemzése szerint reálisan 23 kilométer, különösen szerencsés helyzetben pedig 64 kilométer újonnan épülő autó­pálya nyílhat meg 2020-ban. A korábbi, szociáldemokrata kormány ígéretei értelmében tavaly 180 kilométer autó­pályát kellett volna átadni a forgalomnak, de ebből mindössze 44 kilométernyi valósult meg.

Hírdetés

Orbán Viktor és Ludovic Orban jelenlétében avatják fel az új sztrádaszakaszt

Várhatóan szeptember 4-én Magyarország és Románia miniszterelnökének jelenlétében avatják fel a határhoz vezető, Bihar–Bors autópálya-szakaszt és az új határátkelőt – nyilatkozta a Digi24 televíziónak Ovidiu Barbier, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) igazgatóhelyettese.

„Jelenleg kormányszinten zajlik az egyeztetés a két ország között annak érdekében, hogy Borsnál megnyíljon az új, Bors II-nek nevezett, a személy- és teherforgalom számára is elérhető határátkelő. Mindkét menetirányban tíz-tíz sávos lesz az átkelő, amelyet várhatóan szeptember 4-én nyitnak meg a két ország miniszterelnökének jelenlétében” – fogalmazott a televíziónak az illetékes.

 

Mint ismeretes, a CNAIR 2018 decemberében írta alá a szerződést az észak-erdélyi autópálya határ menti szakaszának kivitelezésére, a munkálatok értéke 134 millió lej. A Bihart Borssal összekötő 5,35 kilométeres sztrádaszakasz építése tavaly áprilisban rajtolt el, azóta pedig rendszerint jó példaként emlegették a kivitelezőt. A nagyváradi Trameco vállalat már júliusban elkészült a munkálatokkal, ám már akkor tudni lehetett, hogy a 2020-as esztendő első befejezett romániai autópálya-szakaszát csak ősszel nyitják meg a forgalom előtt, amikor elkészül az átkelő is a román–magyar határon.

Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »