Orbán olyat tett, amit csak nagyon ritkán szokott

Orbán olyat tett, amit csak nagyon ritkán szokott

A kormány célja, hogy fenntartsa Magyarország működőképességét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az M1 aktuális csatornán adott interjújában, melyben a biztonsági szabályok betartását is kérte az emberektől.

A rekordszámú új fertőzöttről elmondta: „Készüljünk fel arra, hogy lesz ez a szám még magasabb is!” A miniszterelnök kifejtette: ellentétben az első hullámmal most egy másik fajta védekezést folytat az ország, ez magasabb fertőzöttséggel jár. A második hullám alatt elsősorban a halálozások alacsonyan tartására kell majd ügyelni. „Annyiban könnyebb a helyzet, hogy van tapasztalatunk” – mondta a miniszterelnök. Orbán szerint tavasszal még volt ok az izgalomra, hogy az egészségügyi rendszer alkalmas-e a terhelés bírására, őszre azonban fel lehetett készülni.

A védekezés iránya úgy hangzik: Magyarországnak működnie kell! – fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor kiemelte: a nemzeti konzultáció eredménye alapján azt várják a magyar emberek a kormánytól, a miniszterelnöktől, az egészségügyi rendszertől, a gazdaságirányításban résztvevőktől, hogy tartsák működőképes állapotban Magyarországot és ne engedjék, hogy a vírus megbénítsa az ország és a magyarok mindennapjait.

Azt mondta: a tavaszi helyzethez képest nyugodtabb, mert pontosan tudja, hogy mivel állunk szemben, hogy a védekezéshez megvannak az eszközök és azt is, hogy az emberek mit akarnak.

– mondott köszönetet a kormányfő azoknak, akik visszaküldték a nemzeti konzultációs kérdőívet és kijelölték a védekezés irányát.

Minden magyar élet megvédésére képes az egészségügy

Orbán Viktor szerint ma mindenki azon aggódik Magyarországon, hogy a védekezés eredményeképpen megint leáll-e az ország. „A mi dolgunk, hogy olyan haditervet vezényeljünk le, amely megvédi az embereket, de közben nem állítjuk le az országot” – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzátette: „Nem akarunk kijárási tilalmat, nem akarjuk bezárni az iskolákat.” A kormány célja az, hogy ha nem is a megszokott rendben, de mind az oktatás, a sport, a kulturális élet és turizmus működjön.

A miniszterelnök arra kérte Magyarország polgárait, hogy a meghozott intézkedéseket tartsák be. Ezek között említette a maszkviselés kötelezettségét, az idősotthonok bezárását, és azt, hogy ha valaki tüneteket észlel magán, ne menjen közösségbe.

Az intézkedések betartásához szankciókat is rendeltek: ha valaki egy boltban nem visel maszkot mind a szabályszegőt, mind a boltost megbüntetik. „Ha nem tartjuk be a szabályokat, bajt hozunk a fejünkre. Nem elsősorban a mienkre, hanem a másikéra” – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: egészségügyi felszerelések terén jól áll az ország, inden magyar élet megvédésére képes a magyar egészségügy.

Hírdetés

Legfontosabb a munkahelyek megőrzése

Az újságíró gazdasági visszaesést firtató kérdésére a miniszterelnök azt válaszolta: „Nem vagyok híve a méricskélésnek”. Szerinte
a legfontosabb a munkahelyek megőrzése volt. „Tartottuk az ígéretünket. Sőt, új munkahelyeket fogunk létrehozni, többet, mint a járvány előtt volt” – hangsúlyozta. Orbán szerint egy helyen van komoly baj a gazdaságban: a turizmus budapesti részével, amely szinte kizárólag külföldiekre épít. A miniszterelnök szerint Budapesten üzleti modellt kell váltani. „A fővárosnak van 100 milliárd forint tartaléka – eljött az idő, hogy ezt bevessük” – fogalmazott.

Családügyekért felelős miniszter lesz Novák Katalin

A családok életszínvonalára figyelni kell, ezért a kormány létrehoz egy családügyekért felelős, családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszteri posztot – jelentette be a miniszterelnök. Annak érdekében, hogy a családok életszínvonalát meg tudják védeni, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hatásköreit és lehetőségeit meg kell növelni – jelentette ki a kormányfő.

Szólt arról is, hogy a visegrádi országokkal napi kapcsolatban van a kormány, létrehoztak egy járványügyi egyeztető irodát a lengyel elnökség alatt, hogy a kapcsolat még erősebb legyen. Ezért rájuk nézve mindig érdemes külön szabályokat alkotni – emelte ki. Orbán Viktor szerint Közép-Európában nemcsak Magyarországon, hanem Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is meg tudják védeni a kormányok az embereket. Megvédjük az idősek életét, tudomásul vesszük, hogy magasabb fertőzöttségi mutatóval kell együtt élnünk és ugyanakkor a gazdaság és az ország működőképességét megőrizzük, valamint segítünk mindenkinek meggyógyulni. Ha baj van, a kórházak mindenki rendelkezésére állnak – fogalmazott.

Hozzátette: ha mindenki nyugodtan, higgadtan elvégzi a munkáját és betartja a szabályokat,

Erre van lehetőség, a kormányzati haditerv erre nemcsak esélyt, hanem garanciát is ad. Ennek lényege most nem a gyorsaság, hanem a higgadt, nyugodt kiszámítható kormányzati politika – mondta a miniszterelnök.

Az interjúban Orbán Viktor arról is beszélt: a kormány a válság kezelése mellett a hosszú távú ügyekkel is foglalkozik. Mint mondta, különbség van a V4 országok és Közép-Európa, valamint Nyugat-Európa közt. Ők elkötelezték magukat egy nyitott társadalom mellett, amiben a határoknak nincs jelentősége, a migránsokat beengedik, sőt behívják és egy vegyes világot képzelnek el, idegen kultúrákból érkezett emberekkel akarnak együtt élni. Mi ezt Közép-Európában nem akarjuk, „mi magyarok keresztény magyar civilizáció akarunk maradni” – jelentette ki az M1-nek adott exkluzív interjúban a miniszterelnök.

(Mandiner, MTI)

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »