Orbán nem küzd tovább, tudomásul vette a brüsszeli döntést

Orbán nem küzd tovább, tudomásul vette a brüsszeli döntést

A bírósági ítéletet tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy megváltoztassuk a bevándorláspolitikánkat – tette hozzá.

A szlovák miniszterelnök a kvótaperben hozott bírósági ítéletre azt mondta, hogy tiszteletben tartja az Európai Bíróság döntését, azaz elfogadja a kvótákat.

Hozzátéve, hogy ettől függetlenül tovább fog munkálkodni azon, hogy az európai szolidaritás ne a migránsok kényszerű befogadásában öltsön testet.

Hírdetés

A miniszterelnök bejelentése azért is meglepő, mert Szijjártó Péter szerdai sajtótájékoztatóján még azt nyilatkozta, hogy „az igazi csata csak most kezdődik”, és Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy „a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit”.

Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter már akkor is higgadtabban fogadta, hogy a bíróság elutasította a magyar és a szlovák kormány által 2015 decemberében benyújtott keresetet.

A Jobbik szerint az élet ismételten igazolta, hogy nekik van igazuk, és az ilyen esetekre „szükséges és kihagyhatatlan az a jogi védelem, amit a legmagasabb szinten, az alaptörvényben kell garantálni”, ezért ismét benyújtotta alaptörvény-módosító javaslatát, amit a Fidesz-KDNP már többször leszavazott.

Mindeközben olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a szlovákok azért fogadták ilyen higgadtan az ítéletet, mert Emmanuel Macron két héttel ezelőtti Kelet-Európában tett látogatásán olyan egyezséget ajánlhatott északi szomszédainknak, hogy ha az alakuló kétsebességes Európa magországaihoz kívánnak tartozni, elengedik a kvótakérdést, ami eddig a V4-ek számára fontos belpolitikai és összetartó erő is volt.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »