Orbán: Nagy baj van

Az EU-tagországok nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét, a magyar kormány pedig országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről. Tovább dagadt a Volkswagen-konszern hamisítási botránya, Mekka közelében pedig hétszáznál is több zarándok vesztette életét. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Hétfőn az Országgyűlés új jogosítványokat és kötelességeket adott a rendőrségnek és a honvédségnek, valamint a migránsok miatt harmincmilliárd forinttal korrigálta a költségvetést. Kedd délután bevándorlók tömege tört ki az apáti (Opatovac) befogadótáborból, az EU tagországok pedig nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét. Szerdán Csehország segítséget ajánlott fel Magyarországnak a schengeni határ védelméhez, csütörtökön Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az ország területére. Pénteken egy lipcsei menekültszálláson tört ki tömegverekedés, ahol késsel a helyi lakosokat is megsebesítették. Orbán Viktor miniszterelnök a menekülthelyzetről azt mondta: nagy baj van, a kihívás mérete hatalmas, és az utánpótlás korlátlan.

Migránsok másznak át a horvátországi Apátiban (Opatovac) felállított fogadótábor kerítésén Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Lázár: Mindenkinek szíve joga eldönteni, hány menekültet fogad be

Országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről a kormány, mert szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét, mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést – közölte Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a kvótarendszer tipikus példája a „morális imperializmusnak”, amelyet „Németország kényszerít rá Európára”. Lázár hangsúlyozta, hogy mindenkinek szíve joga, hány embert fogad be.

Orbán Viktor brüsszeli hatpontos javaslatával kapcsolatban a miniszter elmondta: egyetlen pontját, a Görögországgal kapcsolatos álláspontot nem sikerült keresztülvinni.

Lemondott a Volkswagen vezérigazgatója

Szerdán kiderült, hogy a Volkswagen-konszern áthágta az emissziós tesztekre vonatkozó szabályokat: az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) múlt hét pénteken azzal vádolta meg a legnagyobb európai autógyártó vállalatot, hogy olyan szoftvert telepített 482 ezer dízelüzemű járművébe, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó amerikai előírások. Az amerikai tisztalevegő-törvény értelmében a rendelkezéseket megsértő gyártó gépkocsinként akár 37 500 dollár büntetéssel is sújtható, így a Volkswagenre kiszabható bírság elméletileg elérheti a 18 milliárd dollárt. Martin Winterkorn, a Volkswagen vezérigazgatója szerdán lemondott tisztségéről. Értesülések szerint a személyautókon kívül a haszonjárművek esetében is befolyásolták az emissziós adatokat.

Hírdetés

Csütörtökön a Skodát is elérte a dízelbotrány: a VW-leányvállalat szóvivője közölte, hogy egyes típusaiba manipulált vezérlésű motorokat szereltek be, sőt mintegy félmillió Seat is érintett lehet az ügyben.

Több száz zarándok halt meg Mekka közelében

Körülbelül kétmillió zarándok érkezett az elmúlt napokban a világ minden tájáról Mekkába, és onnan százezrek indultak útnak kedden a várostól öt kilométerre keletre fekvő Mina felé, hogy megkezdjék a hagyományos éves muzulmán zarándoklatot, a haddzsot. A csütörtöki katasztrófát az okozta, hogy egymást taposva, pánikszerűen menekülni kezdtek az emberek. Hogy mi váltotta ki a tömeg rémületét, egyelőre nem tudni.

A tülekedésben a legfrissebb információk szerint 717 ember vesztette életét, 863-an pedig megsérültek. Irán szerint a hibás szervezés vezetett a tragédiához, a szaúdi belügyi tárca pedig úgy véli, az eset azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja összetalálkozott egy kereszteződésben. A szaúdi király vizsgálatot rendelt el az ügyben.

Kint vagyunk a futszál-Eb-n

A magyar futszálválogatott egészen hihetetlen végjáték után, a hosszabbítás utolsó másodpercében szerzett góllal 4-3-ra legyőzte kedden a román válogatottat, ezzel 6-5-ös összesítéssel megnyerte a pótselejtezős párharcot, és kijutott a februári, szerbiai Európa-bajnokságra.

A magyar válogatott játékosai ünneplik győzelmüket a Magyarország–Románia futszál-Európa-bajnoki pótselejtező visszavágójának végén Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Dróth Zoltánnak, aki fantasztikus, Eb-részvételt érő gólt fejelt a románok ellen, a Drot(h)tore becenevet adták a közösségi oldalakon. A győri futszálos a magyarok spanyol szövetségi kapitányáról és a századik válogatottságáról is beszélt lapunknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »