Orbán melle dagad a büszkeségtől

Orbán melle dagad a büszkeségtől

„Nyolcszor vertük meg a világot” – utalt a nyolc magyar aranyra a kormányfő Rióban.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAM, KATTINTSON!

Orbán Viktor a riói kajak-kenu pályán nézte meg a női négyes győzelmét.

„Ez az első olimpiai arany, amit élőben láttam, nagy hatást tett rám természetesen” – nyilatkozott a futamok után az MTI-nek. A miniszterelnök korábban „A macska rúgja meg” – kezdetű Facebook-posztban panaszkodott arról, hogy a csütörtöki kajakos döntőről lemaradt.

Hozzátette: az itt szurkoló magyarok közül mindenki érezte, hogy sporttörténelmi pillanatról van szó, hiszen Kozák Danuta megszerezte ötödik aranyérmét, ezt „nagyon meg kell becsülni”.

„Danuta, aki az egyik legintelligensebb magyar sportolónk, ezt magától nem fogja elmondani. Vannak karakterek, akikről sugárzik a siker, a diadal, meg a történelmi tett, ő meg egy szerény és hallgatag leányzó, ezért kötelességünk elmondani, hogy olyasmit csinált (…), amit még ember nem csinált” – hangsúlyozta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy férfi már csinált ilyet, női kajakos, aki ilyet – három arany egy olimpián – nem csinált még.

Orbán Viktor szerint a négyessel először olimpiai bajnok Csipes Tamara sikere, aki édesapja nyomdokaiba lépve lett olimpia bajnok, szimbolizálja, hogy a magyar sport „egy nagy család.”

A miniszterelnök elmondta, a sportban naprakész, mivel minden napja a sporthírek elolvasásával kezdődik.

„Meggyőződésem, hogy a világ szerencsétlen irányba halad ebben a pillanatban, nagyon nehéz a fiatal nemzedéket rávezetni arra, mi az, aminek van értelme az életben, és mi az, aminek nincs” – fogalmazott, jelezve, ezért a szülőknek, nagyszülőknek eszközökre van szükségük, hogy a gyerekeknek segítséget tudjanak nyújtani.

„A sportnál nagyobb segítség nincs” – jelentette ki, hozzátéve, ezért elkötelezett a sport iránt.

„Nemcsak az élsport iránt, hanem általában, az iskolai testnevelés iránt, a kisegyesületek iránt, az igazolt versenyzők számának növelése, az edzők megfelelő tisztelete és fizettsége iránt” – emelte ki Orbán Viktor.

A magyar kormány támogatására a továbbiakban is lehet számítani a kajak-kenuban és az összes többi sportágban – tette hozzá.

Már a stagnálás is siker

A rió sikerekről úgy vélekedett, Magyarországnak megint sikerült megelőznie nála nagyobb és gazdagabb nemzeteket.

„Ha a világ összmagyarságát számítom, akkor az a világ népességének 0,2 százalékát teszi ki. Ehhez képest nyolcszor vertük meg a világot. Nyolcszor bizonyultunk a Földön élő hétmilliárd emberből a legjobbnak” – utalt a nyolc riói aranyéremre.

Felhívta a figyelmet, hogy Londonhoz képest Rióban sokkal több ország szerzett érmet és aranyérmet, miközben a versenyek száma nem nőtt.

Így „csak megtartani a korábbi évek pozícióit, már egy óriási teljesítménynövekedést és plusz teljesítményt igényelt mindenkitől” – fűzte hozzá.

„Aki ide kijutott, mindegy hogyan végzett, az megérdemli, hogy megemeljük a kalapunkat, és megköszönjük neki, hogy az életéből éveket áldozott arra, hogy Magyarországot nemzetközi versenyen képviselje” – hangsúlyozta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az olimpiai sikerek jelentik a 2024-es budapesti olimpiai pályázat alapját:

„Ha nem lennénk a világ tíz legerősebb nemzete között az olimpiai történelemben, akkor nem volna a mi méretünkkel, a mi gazdasági erőnkkel esélyünk arra, hogy komoly érvet adjunk a világnak, hogy miért kell Budapestre jönnie 2024-ben, ha olimpiát akar látni” – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök (b2), Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke (b3), Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke (b) és Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiapályázat kormányzati felelőse (j) a pályázatot bemutató kiállításon az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett ünnepségen a riói Magyar Házban 2016. augusztus 19-én Fotó: Illyés Tibor / MTI

„A magyarok ezt az elmúlt 100 évben végzett munkájukkal kiérdemelték. Ez a döntő érv” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a világ tíz legeredményesebb olimpiai éremszerző országa közül Magyarország az egyetlen, amely még nem rendezhetett olimpiát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »