Orbán! Megadod magad ennek a németországi majomnak?

Megadta magát Orbán Viktor a Néppártnak, ő és a Fidesz a kirúgás elkerüléséért teljesíteni fogja Weber ultimátumát – írja a német Welt. A lap úgy tudja, Manfred Weber EPP-s csúcsjelölt és frakcióvezető budapesti látogatása sikerrel zárult, és sikerült megegyeznie a magyar kormányfővel. Az Európai Bizottság Néppárti elnökét, Jean-Claude Junckert támadó kormányplakátokat leveszik, és Orbán elnézést kér a “hasznos idiótának” nevezett kritikusaitól.

Ráadásként még a CEU kapcsán is hajlott a kompromisszumra a miniszterelnök: az egyetem budapesti működésének egy új pénzügyi modell által biztosítottnak kell lennie, melyről Weber már jó ideje egyeztet Orbánnal. Ezzel kapcsolatban még folyik a részletek kidolgozása, ugyanis mindkét fél presztízs-vesztés nélkül akar kikeveredni a szituációból. Ez – amennyiben valóban marad a CEU – leginkább a Fidesz számára lehet kényes kérdés.

“Orbán hivatalosan várhatóan a szavazás előtt fogja feladni” – kommentálta a lapnak a hírt egy “belső körökhöz” tartozó forrás. Amire utalt, az a Néppárt március 20-i politikai gyűlése, ahol a Fidesz kizárását kezdeményező indítványokat tárgyalják majd. Összesen 13 tagpárt kérte a kizárást, a 49-ből.

Hírdetés

A keddi Orbán-Weber tárgyalást követően intenzív telefonos egyeztetés zajlott, melybe a néppárti német kormánypárt, a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer és Joseph Daul, az EPP vezetője is bekapcsolódott. Kölcsönösen tudni akarták egymásról is, illetve Orbánról és Weberről is, hogyan viszonyulnak a fejleményekhez. Berlin korábban jelezte szándékát, hogy egy ellenőrző bizottságot küldene Magyarországra, felmérni a helyzetet.

Ám ez a Fidesz kizárásának kérdését nem engedné tisztázni egészen a májusi EP-választások utánig.

A Welt úgy tudja, ez Webernek nem vállalható.

népszava


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »