Orbán: Majd meglátjuk, beülünk-e a Néppárt frakciójába – Tudod, hogy ez egy ultralib sorosista bagázs?

Orbán Viktor miniszterelnök sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben az Európai Néppárt (EPP) szerdai politikai közgyűlése után. Orbán nagyon érdekesnek, izgalmas és tanulságosnak nevezte a Néppárt közgyűlését. Azt mondta, bár vén csatalónak tartja magát, de olyat még nem látott, mint a mai közgyűlésen. Orbán szerint az elmúlt hetekben „kérdésessé vált a Néppárt jövője”, mert a Néppárt baloldali-liberális része ki akarta záratni a „konzervatív” Fideszt az EPP-ből. A miniszterelnök úgy vélekedett, hogy a Néppárton belüli vita „ajándék” volt az Európai Parlament szocialista frakciójának.

Orbán azt mondta, kísérletet tett arra, hogy 13, a Fidesz kizárását elérni akaró párt vonja vissza az indítványát. „Ha visszavonták volna az indítványukat, nem kellett volna ezt a vitát lefolytatni”.

Mi szeretnénk, ha továbbra is a Néppárt maradna Európa legerősebb pártja – mondta, és hozzátette: hosszabb távon nem a baloldali és a liberális gondolatok dominálnának a Néppártban.

Orbán szerint végül kompromisszumot kötöttek azzal, hogy elővették „az osztrák forgatókönyvet”, amely arról szólt, hogy három bölcs megvizsgálta Ausztria a jogállami ügyeit. Ez a három ember jelen esetben: a belga Hermann van Rompuy, az osztrák Wolfgang Schüssel és a német Hans-Gert Pöttering. Mivel Schüssel volt az osztrák kancellár, amikor az osztrák jogállamiságot vizsgálták, most pedig ő vizsgálja a magyar jogállamiságot, Orbán azt mondta, „húsz év múlva én fogom a svéd és skandináv jogállamiságot vizsgálni, ez egy vonzó perspektíva”.

Orbán értelmezése szerint egyoldalúan a Fidesz függesztette fel a Néppárton belüli jogainak a gyakorlását. Hozzátette: a Fidesz is felállította a maga bölcs bizottságát: Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József a tagjaik, ők fognak tárgyalni az EPP „három bölcsével”.

Orbán szerint a bölcsek jelentése az EP-választások után fog elkészülni. „Magunk se tudjuk, de nagy jelentősége nincs” – válaszolta arra a kérdésre, hogy van-e időkorlátja a bölcsek jelentésének. Azt is elmondta, hogy a Fidesz elnöksége a választásokig nem tárgyalja a Fidesz néppárti tagságáról, majd azután döntenek erről, hogy az ő három emberük javaslatot tett erre vonatkozóan.

Hírdetés

ORBÁN NYITOTT KÉRDÉSNEK NEVEZTE, HOGY A FIDESZ KÉPVISELŐI AZ EP VÁLASZTÁSOK UTÁN BEÜLNEK-E A NÉPPÁRT FRAKCIÓJÁBA.

„Jó döntést hoztunk, mert semmit sem zártunk le. A választások után a Néppárt és mi is szabadon dönthetünk a kettőnk viszonyáról” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint a mai vitában is kijelentette, hogy nem szándékozik a politikáján változtatni. Megjegyezte, a kampányban a Néppárt mellett fognak kampányolni, majd a mai ülésről megjegyezte: jó mulatság, férfi munka volt.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, nem kampányoltak Jean-Claude Juncker ellen, hanem információs kampányt folytattak. Kijelentette azt is, hogy nem kaptak garanciát a Néppártól, de ők maguk sem adtak garanciát a Néppártnak.

Orbán azt mondta, hogy 13 párt megtámadta őket. Szerinte arra tettek kísérletet, hogy kizárják a pártból a keresztény-konzervatív szárny „meghatározó erejét”, utalva magukra. Kijelentette: úgy ült ma végig a közgyűlésen, hogy a kezében végig ott volt a Fidesz kilépéséről szóló levél, amit odaadott volna az EPP elnökének, ha nem olyan szöveget fogadnak el, amely megfelel a pártjának.

Itt semmilyen felfüggesztés, meg kizárási szavazás nem fordulhatott volna elő, mert akkor odabattyogtam volna az elnök úrhoz – mondta a miniszterelnök, aki szerint ma arról szavaztak, hogy a Fidesznek helye van a Néppártban.

Orbán azt mondta, nem aggódnak a jogállamiság kérdése miatt, mert felállt a három bölcs tanácsa, és „végre lesz három ember, akit érdekelnek a tények”. Azt mondta a médiáról szóló összes vádat az Európai Bizottság lezárta, ahogy a magyar bírósági rendszerről is. „Az egész jogállamiság vitát sutba lehet hajítani” a bölcsek jelentése után, majd kijelentette, a magyar jogállmiság helyzete semmivel sem rosszabb, mint például Belgiumé.

index


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »