Orbán: Magyarország nem fog kilépni az EU-ból

Bátor döntés volt az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból, de Magyarország nem fogja ezt az utat követni – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Reuters hírügynökségnek adott pénteki interjújában.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az EU csakis magát okolhatja a Brexit-népszavazás eredményéért, ugyanis nem bánt megfelelően a szigetországgal.

"A Brexit a brit nép bátor döntése, miszerint maga akar dönteni a sorsáról (…) A britek nagyságának bizonyítékaként tekintünk erre" – fogalmazott.

"Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt az utat kövessük" – mondta Orbán, hozzátéve, Magyarország túl szorosan integrálódott ehhez gazdaságilag az EU-ba.

Aláhúzta, hogy az Európai Unió támogatottsága a számos vitás kérdés, például a migráció vagy a jogállamiság ügye ellenére is rendkívül magas Magyarországon.

Hírdetés

Az új migrációs és menekültügyi javaslatcsomag alapján kötelezővé válhat a migránsok befogadása

Magyarország nem támogatja az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi javaslatcsomagját, az ugyanis arra kényszerítheti Magyarországot, hogy menedékérőket fogadjon be – hangsúlyozta Orbán.

A kormányfő kijelentette, a javaslat szerint az unió déli államaiba – főként az Olaszországba vagy a Görögországba – érkező, uniós tartózkodásra nem jogosultak visszaküldésének rendszere olyan kötelezettségé válhat, hogy Magyarországnak migránsokat kell befogadnia.

Budapest nem fog beleegyezni semmi olyanba, ami oda vezethet, hogy kötelező legyen számára a Közel-Keletről vagy az Afrikából érkező emberek befogadása – emelte ki.

"Ez nagyon problematikus pont. Ez nem más, mint az áttelepítés átnevezése. És mi továbbra is elutasítjuk az áttelepítést. Ez a pont elfogadhatatlan a magyar emberek számára" – húzta alá a kormányfő.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »