Orbán magára maradt véleményével

Orbán magára maradt véleményével

Orbán Viktor az új amerikai elnökkel kapcsolatban is külön utas politikát folytat. Míg az EU 27 tagországának vezetője elítélte Donald Trump beutazási tilalmát, addig a magyar miniszterelnök ezt az Egyesült Államok belügyének nevezte a máltai uniós csúcson. A találkozó fő témája a migrációs válság.

Naponta 10-15 menekültekkel teli csónak érkezik Líbia felől, akiket a Földközi-tengeren mentenek ki. Az uniós vezetők azt szeretnék, ha a csónakokat még líbiai felségterületen meg lehetne állítani, akkor a migránsok nem jutnának olyan egyszerűen az EU területére. Az uniós állam- és kormányfők most 200 millió eurót ígértek meg a líbiai partiőrség felszerelésének a fejlesztésére.

„Európának a saját kezébe kell venni a sorsát, nem csak a környező országokkal, de az Egyesült Államokkal kapcsolatos viszonyunkban is. Európának azon kell dolgozni, hogy felszámolja az embercsempész bandákat, és hogy politikai megoldást találjunk a líbiai szembenállásra” – mondta Angela Merkel német kancellár.

Hírdetés

A magyar kormány részéről Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy az olasz kormány felelős a migránsok Európába utaztatásáért, miközben a magyar miniszterelnök szerint a migránsokat vissza kellene toloncolni Líbiába, akkor is, ha ott amúgy háború van. Orbán Viktor egyúttal Donald Trumpot is méltatta, amivel teljesen magára maradt: a többi 27 tagállam vezetője bírálta Trumpot.

„A tettei és nem a szavai alapján kell megítélnünk Trumpot. Számos döntést hozott, például a beutazási tilalom, ami nagyon problémás. A nemzetközi közösség számára elfogadhatatlan, hogy Amerika, a katonai beavatkozásai után, minden felelősség alól ki akar bújni” – fogalmazott Christian Kern osztrák kancellár.

Az uniós vezetők azt is közölték, hogy nem támogatják Donald Trump jelöltjét az európai uniós nagyköveti posztra. Trump embere ugyanis nyíltan EU-ellenes és azt mondta, a szervezetet ugyanúgy szét kell verni, mint a Szovjetuniót. Az európai parlamenti pártok is közös nyilatkozatban utasították vissza Trump jelöltjét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »