Orbán: Káoszba süllyedhet az unió

Orbán: Káoszba süllyedhet az unió

Ha nem követjük a schengeni szabályokat, az unió káoszba süllyed – mondta Orbán Viktor újságíróknak, amikor megérkezett Brüsszelbe, az EU-csúcs helyszínére. Hozzátette: Magyarország a schengeni egyezmény szerint cselekszik egészen addig, amíg a tagállamok vezetői másképp nem döntenek.

Szerinte megoldást kell találni a görög határok védelmére, a magyar határokról pedig azt mondta, hogy a kormány a zöldhatárt akarja lezárni. A legális átkelésre minden menekült számára megvannak a kijelölt helyek.

„A legfontosabb a görög határok megvédése, azt kellene elérnünk ma délután, hogy ha Görögország egymaga nem tudja megvédeni a határait, akkor közösen mi, európaiak tegyük meg. Ha ez nem sikerül, akkor pedig ahhoz kell támogatást szereznem, hogy miután a hétvégén, ahogy a fizikai határzár elkészül, a zöldhatárt Magyarország és Horvátország között lezárjuk, ahhoz kérek támogatást” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor elárulta, „azt fogom kérni a miniszterektől, hogy támogassák Magyarországot abban, hogy a schengeni megállapodásnak szerezzen érvényt”.

Hírdetés

Mi lesz?

A Hír TV tudósítója a miniszterelnök megérkezése előtt azt mondta, Orbán Viktor hatpontos javaslatcsomaggal érkezhet meg az Európai Tanács ülésére. Orbán Viktor javaslatai között szerepel, hogy a görög határok védelmét nemzetközi erők lássák el, illetve hogy a menekülteket a schengeni övezet határán kívül válasszák szét a gazdasági bevándorlóktól. A miniszterelnök kezdeményezi, hogy minden tagállam egy százalékkal növelje befizetését. Bővebben>>>

Ez történt még ma

Magyarország védi Bajorország déli határait – jelentette ki Orbán Viktor, majd a bajor miniszterelnök végvári kapitányának nevezte magát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »