Orbán jobban szurkolt Ficonak, mint a Szövetségnek?

Orbán jobban szurkolt Ficonak, mint a Szövetségnek?

A magyar RTL vasárnap esti TV híradója is megemlékezett a maga módján a szlovákiai parlamenti választásokról. Tette azt olyan formában, hogy megkísérelje kihasználni ezt az alkalmat is Orbán Viktor lejáratására.

A választási eredményekre reagálva kommentárjában azt találta ugyanis mondani, hogy a magyar kormányfő jobban szurkolt Robert Fico győzelmének, mint a felvidéki magyar Szövetség parlamentbe jutásának. Vagyis inkább örül Fico választási győzelmének, mintsem bánkódna az etnikai párt szereplése miatt. A minden alapot nélkülöző feltételezés kijelentő módban, még csak nem is feltételes módban hangzott el a csatorna esti tv-híradójában. Valószínűleg így kell egy határon túli külpolitikai eseményből határon belüli, kormányellenes belpolitikai következtetést kreálni.

Mire alapozza, honnan tudja a kommentátor, hogy minek örül és mi miatt bánkódik a magyar kormányfő? Semmire! Rosszindulatú, ellenzéki újságírói szándék, melynek egyértelmű célja a külhoni magyarság, jelen esetben a felvidéki magyarság uszítása, hergelése a magyar kormányfő ellen.

Hiszen lesznek még országgyűlési választások Magyarországon is, amelybe a felvidéki kettős állampolgársággal rendelkező magyar választók is be szoktak kapcsolódni. A szlovák ellentörvény miatt ugyan nem olyan nagy számban, mint Erdélyben, de mégis. Meg aztán az ilyesmire lehet hivatkozni a jövőben a többi leszakított országrészben élő magyaroknál is. Ugye az ellentörvény kezdeményezése és elfogadtatása az akkori szlovák miniszterelnök, a mostani győztes Robert Fico nevéhez fűződik, aki elrettentésként a magyar állampolgárság felvételét a szlovák állampolgárság elvesztésével akarta ellensúlyozni, mint ahogy ez néhány kirívó és ezzel hivalkodó esetben be is következett. Viszont a mindenkori szlovák kormány legalább nem követelte amerikai mintára a magyar kormánytól a kettős állampolgársággal rendelkezők adatainak sürgős kiadását. Az pedig szóba sem került, hogy a kiadás megtagadása esetében amerikai példára megnehezítené a beutazást Szlovákiába.

Hírdetés

Tény és való viszont, hogy a magyar kormányfő által is hangoztatott fenntartások ellenére Fico kormánya hamarabb lesz elkötelezett partnere Magyarországnak a V4-ekben, a béketörekvésekben, a további oroszellenes szankciók ellenzésében, a migráció ellenes küzdelemben a brüsszeli bürokrácia ellenében, valamint a nemzeti értékrend képviseletében.  

Mint ahogy azzal sincs tisztában az RTL, hogy mi miatt bánkódik most a felvidéki magyarság…Honnan is tudná, amikor magyar szempontból közel sem kísérte olyan figyelemmel a szlovákiai választási kampányt, mint a magyarországi közszolgálati médiák.

Az eredmények ismeretében csupán arra tett célzást ugyanabban a híradóban, hogy az oroszbarát Fico pártja győzött a választásokon és nem a Brüsszelhez közelebb álló (vagy fekvő) Progresszív Szlovákia, amely a szlovák köztársasági elnök anyapártja.

Ha Orbánnak és a magyar kormánynak nem lett volna annyira szívügye a Szövetség sikeres szereplése, a közszolgálati csatornák figyelme ilyen formában nem valósult volna meg. Tudjuk, láttuk, éreztük, köszönjük a figyelmet! Mindezek ellenére a magyar párt a teljes egység hiányában nem tudta sikerrel venni az akadályt, kívül maradt a szlovák parlamenten. De ez az RTL-t bizonyára kevésbé érdekli! A Progresszív Szlovákia veresége, a Dzurinda-Bugár paktum megalázó kudarca, Fico győzelme és Orbán lelkesedése viszont annál inkább fájó számára.

Érdemes egyébként figyelemmel kísérni, hogy az RTL-csatorna általában mennyit foglalkozik a külhoni, elsősorban a határon túli magyarsággal. Nem meglepően keveset! 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »