Orbán János Dénes: „Laurával a fasz kivan”

Orbán János Dénes: „Laurával a fasz kivan”

Ez az obszcén címe a magyar állam által 150 millió forinttal támogatott tehetséggondozó költészeti felelőse, Orbán János Dénes egyik versének.

A kortárs magyar írók és költők számára Kárpát-Medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. néven 150 millió forint tőkével hozott létre gazdasági társaságot tavaly december végén a kormány, pályakezdő irodalmárok támogatására. A cég tulajdonosa a magyar állam. Mint ahogy az azz ATV csütörtök esti híradójából is kiderült, a társaság művészeti tevékenységének egyik vezetője egy brassói születésű polgár. Orbán János Dénes a kormánypárti napilapnak, a Magyar Időknek a kulturális rovatát is irányítja. (Erről korábban az MNO is beszámolt.)

De tegnapi, ATV-s híradóból kiderült még más is. Orbánnak a Laurával a fasz kivan című verse így kezdődik: „Hölgyem, Önnel a fasz kivan,/miért, hogy folyton énekel?”

Balog Zoltán erőforrás miniszter kulturális államtitkára, Hoppál Péter az ATV kérdésére azonban megvédte saját verssorától a szerzőt. Kijelentette, hogy „Orbán János Dénest nagyon kérem, hogy ne egy ilyen ostoba, kiragadott mondaton keresztül ítélje meg senki!”, majd hozzátette, hogy kimondottan örül a cég megalapításának. – Nincs az úgy rendjén, hogy nincs egy olyan program, ami kimondottan nem támogatja a fiatal írók törekvéseit. – állította Hoppál erősen belebonyolódva a problémába.

Tovább is van

Hoppál azonban tévedett. Orbán János Péter obszcén verséből ez a mondat nem kiragadott idézet. A vers pár sorral lejjebb az ehhez a gondolatokhoz hasonlóképp folytatódik. „Hölgyem, én egy szekrényben lakom,/egy senki vagyok, nincstelen,/és ez a szekrény az Öné,/és Ön leszop, ha akarom, (…)”

Hírdetés

Orbán költői-írói munkássága az interneten másutt is föllelhető. Érdemes beütni például a „pina”, a „fasz” és a „magyar állam” kifejezéseket, így együtt. A Szent Varecza Halott című művében többek között arról versel, hogy nincs kibékülve a magyar állammal. A „Tiszta allegória,/ÁFA, áll a faszom, aranyoskám,/TÖVÁL, tövig vállalom.” verssorokat például azonnal kidobja a kereső, mint ahogyan a művész ezen megállapításait is: „Pina nélkül nincs művészet.” és a „Pinaverseimet pihentetőül szánom a nagy gyomorbajos átkozódó verseim között.”

Az ATV a keresztény jobboldali értelmiség tagjait nem kérdezte meg a riportban, de a Magyar Liberális Párt ügyvivője, Bodnár Zoltán többször is kifejezte fölháborodását.

Orbán János Péter menedzser-költő az ATV-nek nem akart megszólalni.

L. Simon és a „zsidó kurvák segge”

Korábban L. Simon László volt az, akinek a versei nagy vihart kavartak, miután kulturális államtitkárrá nevezték ki. A fideszes politikus Váratlanul kiderült című, 2002-ben megjelent versrészlete sokak figyelmét felkeltette.

A Miniszterelnökség kulturális nagyberuházásokért felelős államtitkára szerepversében arról írt: „iskolát alapítottam // és egy röhögő törpét követtem // akivel szétbaszott zsidó kurvák seggéről készítettünk // gipszlenyomatokat.”

Emlékezetes volt, amikor Kálmán Olga fel szerette volna olvastatni L. Simonnal a részletet az ATV-n 2012 júniusában, a politikus úgy reagált: „hozza ide az egész kötetet, és akkor elmondom önnek, ez milyen kötet és hogyan épül fel, miért egy Babits-idézet van az elején és miért van benne egy újszövetségi idézet, és ez mitől szereplíra.” Mint mondta, amikor ezeket írta, még nem is voltak politikai ambíciói, a zsidó prostituáltakról szóló rész pedig egy Toulouse-Lautrec-parafrázis.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »