Orbán Izraelben: megvan, miért kell a magyar kormányfő Netanjahunak

Orbán Izraelben: megvan, miért kell a magyar kormányfő Netanjahunak

Mindketten veszélyként tekintenek az iszlamizmusra, és előszeretettel kritizálják az EU-t: Benjamin Netanjahu Orbán Viktort fogadja szerdán. Az izraeli kormányfő arra használhatja fel a magyar kormányt és a V4-eket, hogy megossza az Európai Uniót, és enyhítse a kormányára nehezedő nemzetközi nyomást. De mi adja a látogatás aktualitását, és miért éppen a magyar miniszterelnököt fogadja izraeli kollégája?

A Die Welt szerint a válasz egyszerű: a zsidó állam és a Visegrádi Négyek közös érdekeket követnek. A német lap tel-avivi tudósítója, Gil Yaron emlékeztet arra is, hogy Netanjahu a közös értékek alapján választja ki partnereit: „Aki osztja az értékeinket, az potenciális partner” – mondta korábban az újságnak adott interjúban.

Izraelt segítik a V4-ek

Orbán és Netanjahu is veszélyforrásnak tekinti az iszlamizmust, és mindketten előszeretettel kritizálják az EU-t. Az izraeli kormányfő szerint az EU a palesztinkérdéstől teszi függővé országa uniós kapcsolatait, ezért már egy korábbi budapesti találkozón is arra kérte a V4-eket, hogy közvetítsék üzenetét Brüsszelnek: ”Hagyjatok fel az Izrael elleni támadásokkal!” A magyar kormányfő egyetértett Netanjahuval, és megjegyezte, hogy az EU nem csak a külső országoknak, hanem még saját tagjainak is feltételeket szab.

A visegrádi államok enyhítették vagy egyenesen blokkolták az EU Izraellel szembeni nyilatkozatait, mondta Martin Konecny, a brüsszeli European Middle East Project igazgatója az izraeli Haaretz napilapnak. Ezen a téren gyakran szövetségesre leltek Horvátországban, Romániában és Bulgáriában is. Májusban például Magyarország, Románia és Csehország akadályozta meg, hogy az EU nyilatkozatban ítélje el az izraeli nagykövetség áttelepítését Jeruzsálembe.

Hírdetés

Netanjahu reményei szerint a V4-ek segíthetnek abban is, hogy az EU felülvizsgálja az Iránnal kötött nemzetközi atomegyezményt. Az izraeli kormányfő ugyanis úgy véli, hogy az veszélyezteti a zsidó állam biztonságát.

Rossz híre van Orbánnak

Netanjahu tehát Kelet-Európa segítségével próbálja megosztani és egyben cselekvésképtelenné tenni az EU-t, írja összegzésképp a Die Welt tudósítója. Megjegyzi ugyanakkor, hogy az izraeliek egy része rossz szemmel nézi ezt a stratégiát, mint ahogy azt is, hogy kormányfőjük egy olyan miniszterelnököt fogad, aki Izraelben elsősorban problematikus megnyilvánulásaival vált ismertté. Ezek közé tartozik Orbán Viktor – mint a német lap fogalmaz – „antiszemita kampánya Soros György zsidó amerikai milliárdos ellen”, valamint Horthy Miklós dicsérete.

A Die Welt mindemellett emlékeztet arra, hogy a magyar és az izraeli kormányfőt nem csak az érdekek kötik össze. Magyarországgal valószínűleg bármelyik izraeli miniszterelnök szoros kapcsolatokat ápolna, hiszen itt él Európa egyik legnagyobb zsidó közössége.

privátbankár.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »