Orbán-interjú: Még él a 99 éves nagyanyám, édesapám lassan elhagyja a nyolcvanat. Én is tartottam a vírustól!

Orbán Viktor kormányfő exkluzív interjút adott a TV2-nek. Az alábbiakban az interjú összefoglalását olvashatják.

„Az egyik szemem jobban sír, mint a másik nevet”, jelentette ki Orbán Viktor azzal kapcsolatban, hogy a gazdasági bajokat kezelhetőek ugyan, de az elveszett életeket visszahozni nem lehet. A miniszterelnök egyúttal részvétét is kifejezte mindazoknak, akik hozzátartozójukat veszítették el a járványban. 

A védekezési stratégia azért is más, mint tavasszal, mert közeledik a vakcina bevezetésének ideje – jegyezte meg a kormányfő.

Márciusban még senki nem tudta, mikor lesz vakcina. Most sem tudjuk, jegyezte meg Orbán, de folyamatosan tárgyalnak az oroszokkal, Kínával és az Egyesült Államokkal. Brüsszelben úgy számolnak, leghamarabb jövő nyáron lehet vakcina, míg Orbán szerint az USA az év végére ígéri azt, de ezen felül Kína és Japán is jól halad egy működőképes vakcina fejlesztésében. 

A miniszterelnök szerint ősszel könnyebb betartani a szabályokat, a „nagy csábító”, a nyár ugyanis már elmúlt. Eszközből van elegendő mindenhol, az emberi erőforrásokkal kapcsolatban azonban van még mit tenni. Rengeteg munka az átcsoportosítás, ezt tudja a miniszterelnök is. Azzal is tisztában van, mindez sosem lesz népszerű, de máshogy a védekezést nem lehet megoldani, csak úgy, ha átszervezik az egészségügyi ellátást. 

Hírdetés

Orbán elmondta, figyeli a környező államokat, érti is, mit miért csinálnak. Csehországban azonban valami „elszabadult”, az általuk elkövetett hibákat Magyarország nem követheti el.

Vállalkozókon mindenképp segíteni kell, ők adják a munkát, ők pörgetik a gazdaságot, jegyezte meg Orbán azzal kapcsolatban, mi lesz a gazdasággal a járvány alatt. A miniszterelnök szerint az államnak is készen kell állnia, hogy munkát adjon az embereknek. Harmadik, a lehető legkevésbé jó megoldás, ha közmunkát adnak a rászorulóknak, az ezért járó bérek azonban még emelésre szorulnak. Jelenleg még nem olyan szörnyű a helyzet, többen dolgoznak, mint márciusban, emelte ki a kormányfő. Orbán szerint verseny zajlik a világgazdaságban, a munkaerő átszervezése folyik, a nagyvállalatok azon dolgoznak, hogy minimális fájdalommal ússzák meg a járványt, ide-oda tologatják a munkaerőt.

Ebbe a versenybe Magyarországnak is be kell szállnia.

Budapest óriási lemaradásban van, amennyiben a vendégéjszakák nagy része külföldiektől érkezik (93%), a magyar állampolgárokkal is meg kell szerettetni a fővárost, különben Budapest vendéglátóipara óriási bajba kerülhet. Adócsökkentéssel, hitelmoratóriummal segít a kormány, de a teraszdíjak mérséklése is szóba jöhet Orbán szerint. 

– jegyezte meg Orbán Viktor azzal kapcsolatban, személyesen miként élte meg a járványt, azt mondja, félt attól, hogy a vírus a gyermekekre is különösen veszélyes lesz, ez szerencsére nem történt meg. A kormányfő szerint lesz egy pont, amikor kiszabadulunk majd a vírus szorításából, ez a pont a vakcina megjelenésével jöhet majd el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »