"Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"

"Orbán hatékonyan száll szembe a képmutató uniós elittel"

Keményen kritizálta a felálló új Európai Bizottságot, a magyar jelöltet azonban támogatta Jaak Madison, aki az idén tavasszal felállt, hárompárti tallinni kormánykoalícióhoz tartozó Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) európai parlamenti képviselője.

Az EP külügyi bizottságának tagját, az észt Jaak Madisont Brüsszelben kérdezte a Magyar Hírlap, a magyar biztosjelölt meghallgatása után.

– Milyennek találta Várhelyi Olivér teljesítményét?

– Sokkal jobb volt, mint sok más biztosjelölt, köztük Josep Borrell, akiből kül- és biztonságpolitikai főképviselő lesz. Ő egészen katasztrofális volt, de átment, köszönhetően a nagyobb frakciók támogatásának, akik meglehetősen képmutatók, ha a biztosjelöltekkel szemben támasztott elvárásokról van szó.

– Frakciójuk, az Identitás és Demokrácia (ID) támogatta Várhelyit, Ursula von der Leyent azonban nem. Hogyan fognak szavazni az új Európai Bizottság egészéről?

Hírdetés

– Szerintem a bizottságot nem fogja megszavazni az ID-frakció, mert van több biztosjelölt is, akiket nem támogatunk, ahogyan az elnök megválasztásának módját és Von der Leyen prioritásait sem. Persze tudjuk, hogy a képviselők többsége meg fogja választani, így nem fordítunk az események menetén. De nem állhatunk egy olyan bizottság mellé, amelynek az elnöke lényegében öngyilkosságot akar elkövetni a gazdaság- és energiapolitika, valamint a bevándorlás terén.

– Ennyire leírta önöknél magát Von der Leyen?

– Amikor nyáron beszédet tartott az EP-ben, néppárti létére a baloldal és a zöldek követeléseit ismételgette. Szerintem semmi köze nincs a kereszténydemokráciához. A kérdés tehát az, hogy megtévesztette-e a választóit, vagy a beszédében hazudott – egyik se jó pont egy politikusnak. Uniós állampolgárként egyébként az sem nyugtat meg, hogy olyan elnöke lesz az Európai Bizottságnak, aki tönkretette a német védelmi rendszert, közösen felelős Angela Merkellel a migrációs válságért, és vele együtt kész volt megszegni a kereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat, amikor érdekükben állt.

– Júniusban ön is Budapesten járt az EKRE delegációjával, Orbán Viktor is fogadta önöket. Miben követnék a magyar kormány példáját?

– Magyarország nagyon hatékonyan képviseli az érdekeit az EU-ban, amikor hangosan bírálja az uniós intézmények döntéseit. Ezzel szemben Észtország eddig mindig a jófiú volt, aki csendben végrehajtott mindent. A kelet-közép-országokkal képmutatóan viselkednek az EU-ban: egyrészt azt hirdetik, hogy mind az unió polgárai vagyunk, másrészt viszont lenézik az új tagállamokat, azt mondják, hogy ők csak a támogatásokra hajtanak. Orbán Viktor kész ezzel vitába szállni, és markánsan képviseli a magyarok érdekeit. Szerintem ez minden tagállamnak jó példa lehet, nem csak Észtországnak.

ŐM


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »