Orbán: Harminc év alatt ilyen ízléstelenséget nem hallottam

Orbán: Harminc év alatt ilyen ízléstelenséget nem hallottam

Orbán Viktor miniszterelnököt kérdezték a képviselők délután, az azonnali kérdések órájában. Az ülést vezető Latorcai Jánosnak rendszeresen helyre kellett utasítania az ellenzéki felszólalókat, tarthatatlan stílusuk és személyeskedő hangvételük miatt.

Harminc éve teljesítek szolgálatot, de ennél ízléstelenebb hozzászólást még nem hallottam – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Párbeszéd frakcióvezetőjének, aki szerint egyenesen Orbán Viktor okozta a Hableány turistahajó tragédiáját. Szabó Tímea az azonnali kérdések órájában vonta kérdőre a miniszterelnököt, azt állítva, hogy gyilkosság történt a Dunán, amely mögött Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Orbán Ráhel és a kormányfő profitéhsége áll. – A cél, hogy minél nagyobb profit és káosz legyen a Dunán – mondta Szabó Tímea, hozzátéve, hogy a miniszterelnök még együttérzését sem fejezte ki a tragédia után.

A miniszterelnök válaszában azt is mondta, a tragédia az egész országot megrázta. – 498 ember vett részt a Hableány kiemelésében, mindezért köszönet jár nekik, minden tiszteletet megérdemelnek. A hatóságokat minden részletre kiterjedő vizsgálatra utasítottam, és ennek várom az eredményét – szögezte le Orbán.

A felszólalás után Latorcai János figyelmeztette Szabót, amiért a tragédiából saját politikai tőkét akart kovácsolni.

– Önt csak saját hatalmi tébolya vezérli – kezdte felszólalását Jakab Péter, a Jobbik frissen megválasztott frakcióvezetője, aki azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, „mitől érezte, hogy miniszterelnöki fizetése már nem elég, hanem szüksége van az ország jövedelmére is?” Jakab szerint a kormányfő Mészáros Lőrinc álnéven az ország leggazdagabb embere, aki a multik kedvéért rabszolgává tette a magyarokat – Felcsúton már van stadion, kisvasút, fogadja meg a tanácsomat, ha szeretne jót tenni ezzel a nemzettel, menjen vissza oda, ahonnan jött, higgye el, egy nemzet lenne hálás érte – hangoztatta a jobbikos, akit Latorcai János alelnök rendre utasított elfogadhatatlan stílusa miatt.

Orbán Viktor válaszában rámutatott, Jakab Péter a harmadik jobbikos frakcióvezető, aki minősíthetetlen hangnemben rátámad. – Az előző kettő a választóik akaratából távozott. Ha jól értem, önök harcolni akarnak ellenünk, de még abban is ügyefogyottak, hogy felismerjék, a saját választóikkal harcolnak. Egy év alatt elvesztették a szavazóik kétharmadát, és ezért engem hibáztatnak. Nem lehet, hogy az önök készülékében van a hiba? – kérdezett vissza kormányfő.

Az ülést vezető Latorcai akkor figyelmeztette másodszor Jakab Pétert, amikor a politikus közölte, Orbánnak az ország egy zacskó száraztésztát ér, majd felmutatott egy zacskót, amit odavitt a miniszterelnöknek. Erre Orbán Viktor annyit mondott: Jakab egy olyan párt nevében szólal fel, amely törpepárttá vált, összeállt korábbi fő ellenfelével, az MSZP-vel és a DK-val. – A Jobbik 6,4 százalékot kapott legutóbb, míg a Fidesz-KDNP 53-at. Arra a lovagra emlékeztet engem, aki úgy folytatja a harcot, hogy kezét-lábát vesztette. Nem kellene inkább pihenniük? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Hírdetés

Orbán Viktor az őt kérdező Harangozó Tamás (MSZP) rokkantnyugdíjasokat érintő kérdésére felidézte: amikor a szocialisták kormányon voltak, segélyt és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességűeknek, most pedig aggódnak értük. – Nem áll módomban elfogadni a szocialistáktól bármilyen szociális kioktatást – közölte a kormányfő.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője a miniszterelnökhöz intézett azonnali kérdése után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én. MTI/Kovács Tamás

A DK-s Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor elárulta az 56-os forradalmat, 1989 örökségét. Erre a kormányfő azt felelte: nem örül, ha aktuálpolitikai vita zajlik Nagy Imre körül, de Gréczy egy olyan pártban ül, amelynek az elnöke már 30 évvel ezelőtt is elítélte a forradalmat, lovasrohamot vezényelt a magyar állampolgárok ellen, és bevallotta, hogy hazudik éjjel és nappal. – Ön egy olyan pártban ül, amelynek elnöke tönkretette az országot, és magyart magyar ellen uszított – mutatott rá Orbán.

Latorcainak a jobbikos Szilágyi Györgyöt is figyelmeztetnie kellett, sőt, a képviselő kizárását is kezdeményezte, miután a politikus azt mondta, a kormányfő „betegesen ragaszkodik” a luxusutakhoz. Szilágyi azt is szóvá tette, hogy Orbán a pápa csíksomlyói látogatása alatt BL- döntőt nézett Madridban. Erre a kormányfő jelezte, a törvényi előírások szerint a kormányfő és az államfő nem lehet egyszerre ugyanazon a határon túli helyszínen.

Mesterházy Attila (MSZP) a devizahitelesek problémáiról szólva azt mondta, nem igaz a kormány azon állítása, miszerint nincs devizahitelezéssel kapcsolatos gond. Nagy Márton MNB alelnök válaszában leszögezte, a kormány jóvoltából 2014 óta már nincsen devizahitelezés.

***********************


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »