Orbán harca a nacionalizmusért

Orbán Viktor a magyar politika Hessler ezredese. Nevetséges monomániája a harc örökkévalóságáról és a több száz éves magyar szabadságharcról alighanem a személyiségében gyökerezik, ahogy saját vezéri voltának felmagasztosítása is a nemzeti szuverenitás kérdésévé. Természetesen ezek alkalmasan találkoznak a közvagyon lerablásának gyakorlatával és a hívei megvezetésével, de találkoznak — azaz mindkét tényező létezik.

A mostani beszédének egyetlen tanulsága volt, amelyet a saját beszédemben előre is jeleztem: a szabadságvágy ’48-as hagyományának azonosítása a nemzeti függetlenség ügyével, az előbbi alárendelése az utóbbinak, az előbbi eltűnése az utóbbiban. A radikális vezérkultuszban a vezér személyében felszívódik a nemzeti érdek, ezért eltűnik a polgárok személyes szabadságának ügye is: Orbán ebben ugyanazt a logikát követi, amit bármelyik 20. századi diktátor, mindössze nem veszi elég komolyan ahhoz a saját küldetését, hogy személyi kultuszt faragtasson belőle. (Bár volnának készséges faragók, mint pl. az ifjú Lánczi, aki szerint “az emberek ki voltak éhezve arra, hogy a miniszterelnököt láthassák…”. Ilyen fiatalon ekkora belátóképesség!)

Orbán stratégiájában a nemzet harcban történő egyesítése, és az erre szolgáló nacionalizmus azonban olyan pókhálós, unalmas momentum, hogy az ember elgondolkodik: tényleg az útja végére ért-e ez az ember? Ilyen igénytelenül előadni az ócskaságot, ez valódi válságra utal. De ennél is fontosabb, hogy képtelen észrevenni: már jól előadni sem tudná, a nacionalizmus nem működik. Már a nacionalizmust is lejáratta. A társadalom nagy része nem indul be rá, a Vezér mítosza is már a múlté, a kultusza erőtlen, a szájak gúnyos mosolyra szaladnak a hallatán, de legalábbis “benn szakad a szó” (hacsak nem fizetik meg jól).

Ezért hiába is kívánhatnék a miniszterelnöknek ügyesebb bértollnokokat a hátralévő néhány hónapjára, ezt a helyzetet már azok sem menthetnék meg. Ő is csak egyszer veszítheti el a hitelességét, és utána már csak a látszatát kaphatja vissza — ezen ügyködnek folyamatosan a baloldali pártok, nem kevés sikerrel. Ez igyekezet miatt veszítette el mára az egész magyar politikai osztály a hitelességét.


Forrás:hafr.blog.hu
Tovább a cikkre »