Orbán: ha eljön az ideje, aláírják a CEU-megállapodást

Orbán: ha eljön az ideje, aláírják a CEU-megállapodást

"Majd ha eljön az ideje" – így reagált Orbán Viktor az atv.hu-nak arra, hogy mikor írják alá a CEU-működéséről az államközi megállapodást. Arra, hogy ez év végéig megtörténik-e, már nem válaszolt a miniszterelnök.

Egy másik újságírói kérdésre, hogy a CEU miatt nem romolhatnak-e meg a magyar-amerikai kapcsolatok, Orbán Viktor szavaiból az derült ki, hogy azok kiválók, és azok is maradnak.

Hírdetés

A legutóbbi kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a CEU esetében az amerikai diploma kiadásának nem feltétele a magyar-amerikai kormányközi dokumentum. A kancelláriaminiszter emlékeztetett, hogy a felsőoktatási törvény tartalmazza, hogy van lehetőség közös diplomát kiadni, a kulcsszó a "joint degree". Ehhez az akkreditációs bizottság hozzájárulására van szükség, nem államközi megállapodásra – mondta a miniszter.

A szintén amerikai, indianai Notre Dame Egyetemmel aláírt megállapodást holnap ratifikálja a parlament.

Michael Ignatieff, a CEU rektora a múlt szerdán jelentette be: ha december elsejéig nem írja alá a kormány a megállapodást New York állammal, akkor az amerikai akkreditációjú mester és doktori programjaira jelentkező új évfolyam hallgatói a 2019-20-as tanévtől már a CEU új bécsi kampuszán fognak tanulni, azaz a CEU elköltözik Bécsbe.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »