Orbán: ha a németeknek megfelelnek az akkumulátorgyárak, akkor a magyaroknak is meg fognak felelni

Orbán: ha a németeknek megfelelnek az akkumulátorgyárak, akkor a magyaroknak is meg fognak felelni

Szabó Rebeka (Párbeszéd) azt tudakolta ma a miniszterelnöktől a parlamentben, támogatja-e, hogy kínai vegyi anyagok elosztóközpontját alakítsák ki Budapesten. Szerinte a magyar emberek rémülten figyelik, hogy a kormány nekiáll telezsúfolni az országot mérgező, vízpazarló és hatalmas áramfogyasztó akkumulátorgyárakkal és selejtes akkumulátorokat feldolgozó üzemekkel.

Közölte, a kormány által meggyengített hatóságok nem képesek megvédeni sem a környezetet, sem az emberek egészségét a gyáraktól. Nem kell az összes létező autóba az összes akkumulátort Magyarországon előállítani és lebontani – fogalmazott. Szigorúbb környezetvédelmi szabályokat és nagyobb bírságokat javasolt.

Orbán Viktor közölte, "a felvetés komolytalan", a képviselő által említett vegyianyagelosztó-üzem nem fog megépülni.

A kormányfő azt mondta, minden ipartelepítés – legyen szó vegyi iparról vagy akkumulátorgyárról – a legszigorúbb környezetvédelmi előírás alá esik. Ezekért a beruházásokért verseny van az európai országok között, és ha a németeknek megfelelnek ezek a gyárak, akkor a magyaroknak is meg fognak felelni – mondta.

Elmondta, Magyarországon több százezren dolgoznak az autógyárakban. Ha az új technológiát nem hozzák be, akkor a következő fejlesztéseket az autógyárak nem Magyarországon fogják megvalósítani, be fogják zárni üzemeiket – tette hozzá. A kormányfő rámutatott: akkor tudják megvédeni ezeket a gyárakat, ha az elektromos autók korszakára felkészülve, az ahhoz szükséges eszközöket – akkumulátorokat, alkatrészeket – itt gyártják Magyarországon.

"Több akkummulátorgyár lesz, mint LMP-párttag"

Hírdetés

Kanász-Nagy Máté (LMP) azzal vádolta a kormányt, hogy "akkumulátorgyarmattá" akarja tenni Magyarországot. Szijjártó Péter külgazdasági és a külügyminisztert "akkumulátorügyi fürkészként" és "portyázóként" jellemezte, aki kéthetente hoz haza újabb beruházást Kínából, és egyfajta "fordított konkvisztádorként", saját hazáját gyarmatosítja.

Azt kérdezte: hol tervez még a kormány akkumulátorgyárakat, jelenleg hány ilyen gyár van, és meddig folytatódnak ezek a beruházások. Mindenkinek a kertje végébe akkumulátorgyár vagy "méreglerakat" épül? – kérdezte.

"Lehet, hogy több akkummulátorgyár lesz, mint LMP-párttag" – kommentálta az elhangzottakat Orbán Viktor miniszterelnök, aki Szijjártó Péter tevékenységére utalva hozzátette: Magyarországon egy "egycsatornás, külföldi beruházásokat kezelő kormányzati rendszer működik".

A kormányfő rámutatott: ha a magyar gazdaság nem tud exportra termelni, akkor a mai életszínvonal körülbelül a felére esne vissza. A kormány azért dolgozik, hogy mindenfajta embernek legyen munkahely Magyarországon, a kétkezi munkásnak, a mérnöknek, a vállalatvezetőnek, és a kutatóknak is – hangsúlyozta. Ezért – folytatta – mindenfajta beruházást és szolgáltatási központot próbálnak Magyarországra hozni. Ezt helyes és jó politikának nevezte, az LPM-s képviselő által elmondottakat viszont zavarosnak, ködösnek, érthetetlennek és lefordíthatatlannak minősítette, hangsúlyozva, hogy "minden magyar embernek fölkopik az álla", ha megpróbál ilyen "hagymázas terveket, valamifajta technológia nélküli zöld változást véghezvinni".

Nem akarjuk föladni magyar emberek 30 évnyi munkáját néhány zűrös, zöld, ködös elképzelés érdekében, amely nem támogatja a technológiaváltást – jelentette ki.

Kanász-Nagy Máté úgy reagált: ezek szerint nem csak a lakosság, hanem a miniszterelnök sem tudja, hol épülnek Magyarországon akkumulátorgyárak, ami megmutatja az ország kiszolgáltatottságát.

Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta: a külügyminiszter szívesen tájékoztat arról, hogy hol, milyen tárgyalásokat folytatnak. Leszögezte: Magyarországon nem jöhet létre beruházás állami engedélyek nélkül.

Rámutatott: annak a kínai gyártónak, amely ellen a magát zöld pártként definiáló LMP tüntet, a német zöld miniszter nyitotta meg a gyárát Türingiában. Egyeztetést javaslok! – jegyezte meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »