Orbán fontos bejelentést tartogatott estére

Orbán fontos bejelentést tartogatott estére

Közös nyilatkozatot fogadtak el az ukrajnai helyzetről a V4 csúcson – jelentette be a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: azért kérték Csehország és Szlovákia miniszterelnökét, hogy csatlakozzon a lengyel-magyar kormányfői csúcs befejeztével hozzájuk, hogy megbeszélhessék, milyen közös lépéseket tudnak tenni az egyre komolyabbá váló ukrán helyzet megoldásának segítéséhez.
Bohuslav Sobotka cseh, Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j)

Orbán Viktor közölte: a felek megállapodtak a belügyminiszterek sürgős találkozójában is. „Mi szomszédos országok vagyunk, szomszédos régiót képviselünk, ezért nekünk föl kell készülni a nehéz helyzetekre is, ezért indokolt, hogy a belügyminiszterek találkozzanak egymással és egyeztessék a lépéseiket” – fogalmazott.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Pintér Sándor belügyminisztert. A miniszterelnök elmondta: szerdán arra utasította Pintér Sándort, hogy „készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”.

Hangsúlyozta: „az Ukrajnával kapcsolatos európai viták többé nem arról szólnak, hogy merre is orientálódik Ukrajna, ki van börtönben és ki nincs, kiengednek-e onnan egy volt miniszterelnököt (…) ezek továbbra is fontos kérdések, de a dolgok most komolyabbra fordultak, mindaz, ami Ukrajnában történik, az a mi határaink mentén történik”. Hozzátette: ezért volt szükség a szerda esti egyeztetésre.

Tusk: Kulcskérdés, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának

Donald Tusk lengyel miniszterelnök azt hangsúlyozta, kulcskérdés, hogy Európa ne fordítson hátat Ukrajnának azért, mert ott most nagyon nehéz helyzet alakult ki. Európának segítenie kell Ukrajnának – a kormánynak és az ellenzéknek egyaránt – abban, hogy megoldást találjon – jelentette ki Tusk.

Hírdetés

A visegrádi országcsoport tagjai Brüsszelben az európai partnerekkel tárgyalva szorgalmazni fogják, hogy az EU fogalmazzon meg javaslatokat – mondta. Kiemelte: a legfontosabb jelenleg az, hogy sikerüljön megelőzni drámai helyzet kialakulását Ukrajnában.

Rámutatott arra is, hogy a V4-ek országai közül három szomszédos Ukrajnával, ezért kiemelten érdekeltek a helyzet rendeződésében.

Fico: Fontos elítélni az erőszakot

Robert Fico szlovák miniszterelnök méltatta, hogy a négy visegrádi ország közös kommunikációban állapodott meg Ukrajnával kapcsolatban. A pozsonyi kormány vezetője kiemelte: fontos elítélni az erőszakot, és hogy Ukrajna „békés, demokratikus úton haladjon”.

Egyúttal úgy vélekedett, Ukrajnának meg kell oldania belső ügyeit. Ennek érdekében belső párbeszédnek kell folynia a kormány és „a legitim, megválasztott ellenzék” között, de a radikálisokat ki kell zárni ebből a folyamatból.

Sobotka üdvözölte, hogy világos álláspontot alakítottak ki

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő, aki épp szerdán tette le hivatali esküjét és pár órával ezt követően vett részt a V4-ek találkozóján, azt mondta: az új cseh kormánynak érdekében áll az együttműködés a V4-es csoporton belül.

Úgy fogalmazott: meggyőződése, hogy a V4-ek ukrán krízishez való hozzáállásának rendkívüli mértékben hatással kell lennie az Európai Unió Ukrajnával szembeni viszonyára. Üdvözölte, hogy nagyon gyorsan, egyszerűen, világos álláspontot alakítottak ki a kormányfők.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »