Orbán: Ezek az emberek nem az életükért futnak

Magyarországon nem jöhet létre a menekültek számára hotspot, vagyis elosztóhely – jelentette ki Orbán Viktor a TV2 Tényeknek adott interjújában. A kormányfő azt mondta: a határt nem légmentesen zárják le, hanem egész egyszerűen kikényszerítik azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak. A miniszterelnök szerint ugyanis eddig sem lehetett volna Magyarország határát a határátkelőhelyeken kívül máshol átlépni.

„Nem volt fizikai határakadály, most van!” – Ezt mondta Orbán Viktor a TV2-nek adott interjúban. Mint fogalmazott, Magyarország határát eddig sem lehetett volna a határátkelő pontokon kívül máshol átlépni. Csak ez eddig szabálysértésnek minősült. Mostantól bűncselekmény. Ha ezt a bűncselekményt valaki elköveti, azért több év börtön vagy kitiltás is járhat Magyarország területéről.

„Táblák lesznek a határon, amelyek világosan jelzik, hogyha valaki törvénytisztelő módon szeretne bejutni Magyarország területére, akkor merre menjen és mit tegyen. Ugyanis a határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek eddig is hatályban voltak” – hangsúlyozta a kormányfő.

A határátkelő pontokon ügyintéző ablakok lesznek, ahol rögtön be lehet adni a kérelmet. Orbán Viktor elmondta: eddig, akik ide érkeztek, nem adták be Szerbiában a menedékkérelmet. Márpedig ha ezentúl valaki Magyarországra érkezik, és kiderül, hogy Szerbiában nem adta be a kérelmet, az automatikusan elutasításra kerül.

„Ezek az emberek, akik itt átrontanak, átcsörtetnek Magyarországon, Ausztriában sem állnak meg. Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak, akinek nem jó a szerb életszínvonal, nem jó a magyar életszínvonal és az osztrák színvonal sem, az nem a biztonságot tartja szem előtt, hanem az életszínvonalat, ő német életet akar élni” – fogalmazott.

Hírdetés

Arra a kérdésre, hogy lesz-e tűzparancs vagy nem: a miniszterelnök nem adott egyértelmű választ. „Ma a hadsereget közvetlen határvédelmi feladatokra nem tudjuk felhasználni, mert az ellenzék az erre vonatkozó javaslatunkat nem támogatta. Tehát ahhoz, hogy ezt a modern kori népvándorlást meg tudjuk fékezni és a katonák segítségét is igénybe tudjuk venni, ahhoz módosítani kell a kétharmados törvényt” – válaszolta a kormányfő.

A miniszterelnök szerint ezzel csak két hét időveszteséget szenved el az ország. Mert szeptember végén a parlament már képes lesz arra, hogy megtegye a szükséges törvénymódosítást. Akkor viszont ez a kérdés már nem is lesz kérdés. Addig azonban a hadsereg csupán a rendőrség munkáját segítheti. De többet nem tehet.

Orbán Viktor szerint, ha valahol menekülttábort akarnak létrehozni az EU területén, annak Görögországban kell lennie. Majd reagált a német és az osztrák határellenőrzés visszaállítására is. „Most lehetne viccelődni valóban, hogy olyasmit tesznek most az osztrákok, amiért megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de szerintem ennek most nincs itt az ideje” – mondta.

A miniszterelnök Hende Csaba távozásáról is beszélt. Azt mondta, ha egy magyarnak azt mondják, hogy a határidő 30 nap, akkor a 30. napon fog végezni. „Ilyen értelemben a minisztert nem terheli felelősség, mert ő határidőre teljesítette volna, de én sokkal gyorsabb előrehaladást szerettem volna látni és így aztán el kellett fogadnom a lemondását” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: eddig 30 milliárd forintba került Magyarországnak az illegális bevándorlás. De hozzátette: még nagyjából ugyanennyi költségünk lesz a hátralévő időszakban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »