Orbán: Erre nem vagyunk képesek

Közös határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek, és magyar katonák kapcsolódnak be a kurd önvédelmi erők tagjainak a kiképzésébe. A Volkswagen egykori vezérigazgatója ellen büntetőeljárás indult, egy oregoni iskolában pedig lövöldözés volt. Összegyűjtöttük az elmúlt hét legfontosabb eseményeit.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában közölte: a horvát miniszterelnök a Szocialista Internacionálé megbízottja, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot. A visegrádi országok életösztönei jól működnek a bevándorlással kapcsolatosan, és „az ideologikusabban gondolkodó országokkal van baj” – fogalmazott.

Az európai és a világkvóta közötti különbséget firtató kérdésre a kormányfő azt mondta: az nem járható út, hogy Európa magára vegye a világ összes baját, „erre nem vagyunk képesek”.

A kormányfő szerint egyébként a világban nagyon keveset tudnak a migráció valós természetéről, így arról is, hogy a bevándorlók körülbelül 80 százaléka fiatal férfi, és „inkább hasonlítanak egy hadseregre, semmint menedékkérőkre”.

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: közös határrendészeti, határvédelmi együttműködésre léphetnek a V4-ek. Később a csehek jelezték, akár száz katonát és rendőrt is küldenének a déli magyar határszakaszra. Giró-Szász András, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára bejelentette lemondását, Varga Mihály pedig szerdán úgy fogalmazott: a magyar kormány szerint nem lehet az európai munkaerő-piaci problémákat a gazdasági bevándorlók befogadásával kezelni rövid távon.

Egységes fellépést vár az ENSZ főtitkára

Hétfőn Barack Obama amerikai elnök az ENSZ közgyűlésének 70. ülésszakán közölte: az Egyesült Államok kész együttműködni Oroszországgal és Iránnal a több mint négy és fél éve tartó szíriai polgárháború lezárása érdekében. Haszán Róhani iráni államfő egységfrontot szorgalmazott, Francois Hollande francia elnök pedig kijelentette: Bassár el-Aszad nem lehet részese a szíriai rendezésnek. Putyin védelmébe vette a szíriai államfőt.

Orbán Viktort az ENSZ közgyűlésének 70. ülésszakán fogadta Barack Obama amerikai elnök és felesége is a New York Palace Hotelben. Az erről készült képet a washingtoni Fehér Ház tette közzé Fotó: Lawrence Jackson / MTI/Fehér Ház

Orbán Viktor miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő keddi tárgyalásán a migrációs válság volt a fő téma, Szijjártó Péter pedig az eseményen közölte: az iraki Kurdisztánban szolgáló magyar katonai kontingens bekapcsolódik majd a kurd önvédelmi erők tagjainak, a pesmergáknak a kiképzésébe.

Hírdetés

Ban Ki Mun szerint egységes fellépésre van szükség menekültügyben.

Eljárás indult a volt VW-vezér ellen

Hétfőn a braunschweigi ügyészség büntetőeljárást indított Martin Winterkorn, a Volkswagen-csoport volt vezérigazgatója ellen annak nyomán, hogy a német autógyártó-vállalat korábban elismerte: csalt bizonyos dízelüzemű járművei esetén a károsanyag-kibocsátási teszteknél. A VW élére átigazoló Matthias Müllertől Oliver Blume termelési igazgató veszi át a Porsche AG vezérigazgatói posztját. A Volkswagen-csoporthoz tartozó Audi ellen előzetes eljárás indult.

Varga Mihály a befektetési társaságokat tömörítő European Institute fogadásán pénteken közölte: Magyarország megkülönböztetett figyelemmel kíséri a nemrég kirobbant botrányt, mert ha a külső autópiaci kereslet csökken, az kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország ipari kibocsátását és exportját is.

Lövöldözés volt egy oregoni iskolában

Tíz ember meghalt és többen megsebesültek csütörtökön az egyesült államokbeli Oregon államban egy iskolai lövöldözésben. A támadás a Roseburg Umpqua nevű főiskolán történt, az elkövető meghalt a rendőrséggel vívott tűzpárbajban. A nyomozást jól ismerő rendőrtisztek a sajtónak a 26 éves Chris Harper-Mercert nevezték meg a mészárlás elkövetőjeként, aki a támadás során golyóálló mellényt viselt és állig felfegyverkezett.

Gyertyás virrasztást tartottak az Oregon állambeli Roseburgban a lövöldözés áldozatainak emlékére Fotó: Josh Edelson / Europress/AFP

A CNN tudósítása szerint az egyik túlélő azt állítja: a gyilkos kifejezetten keresztényeket vett célba. Harper-Mercerről később kiderült, hogy elmeorvosi problémái voltak.

Összeomlott a roma önkormányzat

Durva személyeskedésbe és üvöltözésbe fulladt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szerdai rendkívüli közgyűlése. A szervezet elnöke, Hegedüs István elvesztette többségét a közgyűlésben, ami hamar félbe is szakadt, mert a képviselők egy része kivonult az ülésről. Mindeközben az adóhivatal további dokumentumokat foglalt le a szervezetnél. Az ORÖ a csőd közelében van, az elnök megerősítette, nem tudják visszafizetni azt a 228 millió forintot, amire a humánerőforrás-tárca kötelezte őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »