Orbán elárulta Strachét – ezért bukhatta el Bécset az Osztrák Szabadságpárt

Orbán elárulta Strachét – ezért bukhatta el Bécset az Osztrák Szabadságpárt

Orbán Viktor nagyon szeretett volna találkozni Heinz-Christian Strachével, a radikálisan bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. Ezt a találkozást az MTI is meghirdette. A magyar miniszterelnök az utolsó pillanatban állt el a tervtől – számol be a vs.hu osztrák forrásaira hivatkozva.

Érdekes kérdés, hogy mi történhetett. Kiderült, hogy Orbán egyrészt megijedt a saját testvérpártjától, az Osztrák Néppárttól, másrészt a saját stábjának, embereinek a túsza.

A hírportál beszámolója szerint a Fidesz elnöke, nem minden alap nélkül Strachében látja a „jövő osztrák politikusát”, ezért opportunista felfogása miatt gesztust akart gyakorolni az FPÖ fele is. Időben akart arra az oldalra állni, amelyik az erősebb lesz hosszabb távon. Ennek a találkozásnak a létrejötte azonban éppen az osztrák tartományi referendumok kampányhajrában realizálódott volna, ami megijesztette az a szociáldemokratákat (SPÖ) és az Osztrák Néppártot (ÖVP) is.

A kampány tematikája amúgy is a bevándorlásra szorítkozott, amit leginkább a Szabadságpárt lovagolt meg. Az ÖVP ráadásul a Fidesz testvérpártja, mindkét szervezet az Európai Néppárt tagja. „Bárki el tudja képzelni, hogy két nappal a választások előtt Strachének mekkora ziccer lett volna, ha közös pódiumon szerepelhet egy európai kormányfővel” – árulta el a vs.hu egyik osztrák informátora.

A találkozásra az Osztrák Szabadságpárt is nagyon készült.

Hírdetés

De, az ÖVP megfenyegette a Fidesz első emberét, hogy ha Orbán Viktor találkozik az Osztrák Szabadságpárttal, akkor az alkancellár nem találkozik a magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor pedig megijedt, elfogadta az udvariatlan zsarolást, lefújta Strachét.

Két nappal később az FPÖ áttört ugyan, de nem annyira, mint ahogy tartottak ettől. Felső-Ausztriában az ÖVP 36%-ot szerzett, az FPÖ 30%-ot. Bécsben ahol az előzetes kutatások az SPÖ-nek 36%-ot, az FPÖ-nek 35%-ot jeleztek, a főpolgármester-jelölt Strache elbukott.  A baloldal nyert.

A vs.hu úgy tudja, hogy a kormányfőt saját stábjának egyes tagjai is megpróbálták lebeszélni a találkozóról, mondván, Strache szalonképtelen politikus európai szinten, ráadásul nem is a Fidesz pártcsaládjába tartozik. A magyar miniszterelnöke kettős beszéde megbukhat. Hiszen úgy alkalmazkodik folyamatosan az Európai Néppárt elvárásaihoz, hogy eközben saját elvbarátai lassan kiközösítik, paradox módon pedig azokkal nem akar, nem mer szövetségre lépni, akik örömmel fogadnák a baráti jobbot.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »