Orbán cimborája tovább hangol a háborúra: "Irán veszélyes fegyvereket telepít Szíriába, hogy elpusztítsa Izraelt"

Orbán cimborája tovább hangol a háborúra: "Irán veszélyes fegyvereket telepít Szíriába, hogy elpusztítsa Izraelt"

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal vádolta meg Iránt kedden, hogy „nagyon veszélyes fegyvereket” készül Szíriába telepíteni, amelyekkel Izrael létét fenyegetné.

Irán „nyíltan és nap mint nap Izrael elpusztítására, megsemmisítésére szólít fel, és mérséklet nélküli agressziót tanúsít velünk szemben” – hívta fel a figyelmet ciprusi látogatásán Netanjahu. „Jelenleg azon dolgozik, hogy nagyon veszélyes fegyvereket telepítsen Szíriába elpusztításunk kifejezett érdekében” – tette hozzá.

Az izraeli kormányfő szerint az iszlám köztársaság ki akar jutni a Földközi-tengerre, ahová haditengerészeti támaszpontokat és tengeralattjárókat telepítene. „Ez mindannyiunk számára kézzelfogható fenyegetés” – nyomatékosította.

Netanjahu az elmúlt hetekben azt hangoztatta: Izrael eddig megakadályozta, hogy Irán megvesse lábát Szíriában, ahol 2011 óta háború dúl. A zsidó állam több légicsapást hajtott végre Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai és Damaszkusz iráni szövetségesei ellen.

Az izraeli kormányfő Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel találkozott Nicosiában. 2016 óta negyedszer került sor hasonló összejövetelre a felek között. A tárgyalások középpontjában a szíriai helyzet és a Közel-Kelet állt.

„Azt akarjuk, hogy a Földközi-tenger a béke tengere legyen” – hangsúlyozta Ciprasz. „Ennek érdekében egyesítjük erőinket” – fűzte hozzá.

Ciprus, Izrael és Görögország az elmúlt években szorosabbra fűzte katonai együttműködését, és több közös projektet tervez például az áramszolgáltatás, a telekommunikáció és a földgázszállítás terén. A három ország még idén megállapodást kötne az East Med nevű földgázvezeték megépítéséről, amely a Földközi-tenger délkeleti medencéjéből kitermelt energiahordozót szállítaná Európába.

Hírdetés

A találkozó végén tartott közös sajtótájékoztatón az izraeli miniszterelnök nem ejtett szót az iráni atomalkuról, amelyet korábban többször határozottan bírált. Donald Trump amerikai elnök kedden dönt arról, hogy felmondja-e a 2015 nyarán kötött megállapodást. Ciprasz azonban óva intett attól, hogy Trump kilépjen az egyezményből. „Az Iránnal kötött megállapodás felmondása további destabilizációhoz vezethet” – mutatott rá.

"Irán felkészült a legrosszabb forgatókönyvekre"

Irán minden lehetséges forgatókönyvre felkészült abban az esetben, ha az amerikai elnök kilép a Teherán és a nagyhatalmak között 2015-ben aláírt atomalkuból – mondta kedden Esak Dzsahangiri iráni első alelnök nem sokkal azelőtt, hogy Donald Trump bejelenti döntését a megállapodás jövőjét illetően.

„Készen állunk minden lehetséges forgatókönyvre (…), ha az Egyesült Államok megsérti a megállapodást, naiv dolog lenne tárgyalni vele ismét” – idézte Dzsahangirit a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

„Nemzetünk nem fél az amerikai szankcióktól vagy katonai támadástól. Ellenségeinknek, köztük Amerikának, a cionista rezsimnek (Izrael) és térségbeli szövetségeseiknek tudniuk kell, hogy Irán felkészült a legrosszabb forgatókönyvekre és a fenyegetésekre” – jelentette ki Hoszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda megbízott parancsnoka a FARS helyi hírügynökség beszámolója szerint.

„Nem fogja az amerikaiak érdekét szolgálni, ha a JCPOA (Közös Átfogó Cselekvési Terv) a támadásuk miatt összeomlik (…) Nem maradunk tétlenül, ha az Egyesült Államok szembeszáll Iránnal” – idézte Ali Samhánit, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkárát a FARS.

„Az amerikaiak nem tettek eleget az általuk vállalt kötelezettségeknek. Úgy tűnik, hogy csak az erőszak nyelvén lehet az amerikaiakkal beszélni, és nincsen más megoldás” – idézte az IRNA hírügynökség Ali Laridzsánit, az iráni parlament elnökét.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ez üggyel kapcsolatos hivatalos álláspontját illetően nincsen változás a legutóbbi, május 1-jén közzétett jelentéshez képest, amelyben a NAÜ azt állította, hogy Teherán betartja az egyezményben foglaltakat – közölte az EFE spanyol hírügynökséggel a NAÜ egy neve elhallgatását kérő illetékese.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »