Orbán Brüsszelhez fordult menekültkérdésben

Orbán Brüsszelhez fordult menekültkérdésben

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökétől kért levélben segítséget a miniszterelnök az illegális bevándorlók visszatoloncolásával kapcsolatos vitában. A magyar álláspont változatlanul az, hogy a Nyugaton elfogott határsértőket Görögországba kell visszaküldeni, mert ott léptek először az Európai Unió területére. Csakhogy Görögország nem minden esetben köteles őket befogadni – nyilatkozta egy jogi szakértő a Hír TV-nek.

Hivatalos adatok szerint meghaladja a 61 ezret a határsértők száma, az illegális bevándorlók szinte kivétel nélkül Szerbia felől érkeztek Magyarországra. A zöldhatárt a magyar kormány lezárja, a kerítést ott kezdik el építeni, ahol a legtöbben próbálnak átjutni. „Várhatóan 175 kilométer hosszúságban, várhatóan 4 méteres magasságról beszélünk és várhatóan 10 méter mélységben fogjuk igénybe venni a magyar oldalt. Ennek jegyében módosítani fogjuk az államhatárról szóló törvényt, annak érdekében, hogy a tulajdonjogi és használati kérdések rendezhetőek legyenek. Közbiztonsági és közrendészeti érdekből a magántulajdon használható lesz, amiért az államnak használati díjat, kártalanítást, illetve kártérítést kell majd fizetnie” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János arról is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a június 18-i adatok szerint 16 ezer illegális bevándorlót küldenének vissza Magyarországra Nyugatról, elsősorban Ausztriából és Németországból. Ez a szám év végére megtízszereződhet: „A Belügyminisztérium több százezerre, akár 200 ezer főre is teszi azoknak a számát, akik magyarországi visszatoloncolásra várnak” – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A miniszter szerint a határsértőket jogilag kiokosították. „Azért kérnek menekültstátuszt, hogy utána, ha visszatoloncolják őket, akkor ide toloncolják vissza őket, és ne Görögországba, ez az, amit szeretném, ha megértenének, visszaélnek a menekültjogi kérelemmel, meg sem kapják, de meg sem várják az elbírálását, beregisztrálnak, és továbbmennek” – mondta Lázár.

Hírdetés

A kormány álláspontja szerint a Magyarországon nyilvántartásba vett illegális bevándorlókat Görögországba kell visszaküldenie a Nyugatnak, mert ott léptek először az Európai Unió területére. „A Nyugat-Balkánon keresztül csak úgy tudnak jönni ezek az illegális bevándorlók hazánkba, ha átjönnek Görögország területén. Az pedig európai uniós ország. Tehát mi vitatjuk, hogy ezeket az embereket Magyarországra kellene visszaküldeni, ezért reméljük, hogy az EB első alelnöke minél hamarabb sort kerít a konzultációra az igazságügy miniszterünkkel és ezt a jogalkalmazási kérdést meg fogják vitetni” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Csakhogy Görögország nem köteles mindenkit visszafogadni – mondja a migráció egyik jogi szakértője. „Görögország mentesülhet a felelősség alól két esetben. Az egyik, hogyha több, mint három hónap telt el a között, hogy Görögországból kilépett és a között, hogy Magyarországra belépett. A másik, hogyha ő formális kiutasító határozatot hozott a személy tekintetében, és biztosította is azt, hogy Görögország területét az adott személy elhagyja. Ha ilyen volt, akkor utána nem lehet oda visszatenni” – mondta Nagy Boldizsár.

A Közép-Európai Egyetem oktatója hozzátette: az uniós szabályozás szerint Magyarországnak sem kell visszafogadnia azokat a bevándorlókat, akik legalább öt hónapot tartózkodtak Ausztriában vagy Németországban.

Idehaza az ellenzéki pártokat is megosztja a migránsok visszatoloncolását szabályozó dublini rendelet. Bővebben >>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »