Orbán: Brüsszelben „még az irány is rossz”

Orbán: Brüsszelben „még az irány is rossz”

„Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz” – hangsúlyozta csütörtökön Brüsszelben Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

A kormányfő a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont közös szervezésében tartott rendezvényen Európa 2017 című angol nyelvű előadásában emlékeztetett arra, hogy Európa két évtizede még ambiciózus célokat tűzött ki maga elé, de ezek közül egyiket sem valósította meg. Orbán Viktor példaként említette a közös európai–ázsiai gazdasági térség létrehozásának vagy a független európai biztonságpolitikának a tervét, amelyek kudarcot vallottak.

A magyar kormányfő kijelentette, hogy mindezek ellenére van lehetőség megreformálni és „újra naggyá tenni az Európai Uniót”.

Új időszak kopogtat Európa ajtaján – jelentette ki. Elmondta, hogy ebben az új korszakban az emberek nyílt társadalmak helyett demokratikus társadalmakat akarnak. Ezzel kapcsolatban az az első kérdés, hogy Európa és az Európai Unió mennyire áll készen arra, hogy alkalmazkodjon ehhez – jelentette ki.

Többközpontú világrendszerre kell felkészülni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: „nincs egyetlen üdvözítő modell”, és a multilaterális megállapodások helyett a bilaterális kapcsolatokra kerül majd a nagyobb hangsúly. A kormányfő kiemelte a Kínával és az Egyesült Államokkal, valamint Oroszországgal való kapcsolatok jelentőségét.

Négy válság

Hírdetés

Orbán közölte: Európa egyszerre négy válsággal kénytelen szembenézni, gazdasági-versenyképességi, demográfiai, biztonsági és külpolitikai krízis van egyszerre.

A külpolitikai válság a miniszterelnök szerint úgy értendő, hogy jelenleg Európa nem vagy csak nagyon kis mértékben képes befolyásolni azokat a folyamatokat, amelyek a térségben zajlanak. Példaként a szíriai és az ukrajnai konfliktust említette.

Felidézte, hogy a következő években az európai gazdasági növekedés 1-2 százalék lesz, a kontinens globális szereplőből regionális szereplő lett, és hamarosan azért is meg kell majd küzdenie, hogy regionális hatalom maradhasson.

Orbán Viktor szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit, kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában, és a nemzetek fölötti Európa utópiájának rabszolgája lett. Úgy fogalmazott, nincs európai nép, európai népek vannak. „Európa akkor volt erős, amikor több erős központ létezett” – tette hozzá. Azt mondta, Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan már az se.

„Ami létezik, az lehetséges”

A miniszterelnök emellett közölte, ideje komolyan venni az Egyesült Államok új elnökét. Kifejtette, hogy bár tavaly a britek úgy döntöttek, kilépnek az Európai Unióból, Olaszországban decemberben népszavazáson nyilvánítottak véleményt az emberek, a világ vezető katonai hatalmának pedig új vezetője van, sokan arról próbálják meggyőzni a közvéleményt, hogy nem azt látjuk, amit látunk.

„Ez butaság, mert ami létezik, az lehetséges” – húzta alá Orbán Viktor.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »