Orbán bocsánatot kért azoktól, akik magukra vették az idiótázást

Orbán bocsánatot kért azoktól, akik magukra vették az idiótázást

Orbán Viktor miniszterelnök levelet intézett azokhoz a néppárti vezetőkhöz, akik kezdeményezték a Fidesz kizárását az EPP-ből – írta a Reuters értesülései alapján az MTI csütörtökön. Írásában a Fidesz elnöke bocsánatot kér „a támadó nyelvezetért”, de fenntartja politikai álláspontját.

A belga De Standaard című újság le is hozta a levelet, amelyet a kormányfő a flamand kereszténydemokrata párt (CD&V) vezetőjének címzett. Orbán Viktor azt írja benne:

„Nem titok, hogy komoly nézeteltérések vannak a Fidesz és a CD&V között a migráció ügyében, a keresztény kultúra és Európa jövőjének védelmében. Az sem titok, hogy nem kívánjuk megváltoztatni a pozíciónkat ezekben az ügyekben. Mégis, nem tartom észszerűnek, hogy effajta nézeteltéréseket úgy oldjunk meg, hogy kizárunk egy pártot a politikai családunkból. Ezért tisztelettel azt szeretném kérni, hogy vizsgálja felül a kizárásra vonatkozó javaslatát, amennyiben ez lehetséges.”

„Ugyanakkor, Daul elnök úr és Weber frakcióvezető úr tiltakoztak az ellen, hogy „hasznos idiótáknak” neveztem a kizárásunkat kezdeményező pártokat – folytatja a miniszterelnök. – Ez valójában egy idézet Lenintől, amellyel bizonyos politikai döntéseket szándékoztam kritizálni, nem pedig egyes politikusokat.”

Majd azzal fejezi be a levelet: „Ezúttal szeretnék elnézést kérni, ha személyesen sértőnek találta a megjegyzésemet.”

Hírdetés

A belga frankofón párt nem hatódott meg

A másik belga kereszténydemokrata párt, a francia nyelvű közösség Humanista Demokratikus Centruma (cdH) az EUrologusnak megerősítette, hogy megkapták a levelet. „Valóban kaptunk egy levelet Orbán miniszterelnök úr nézőpontjával, de ez semmiben nem változtatja meg a mi álláspontunkat” – válaszolta az Index megkeresésére a cdH szóvivője.

A két érintett svéd párt, a Kereszténydemokraták és a Mérsékeltek viszont nem kaptak még levelet csütörtökön délelőtt, amikor keresték őket.

Azt állítják, a politikából nem engednek

A Fidesz vezetői az utóbbi napokban többször határozottan leszögezték, hogy alapvető politikai kérdésekben a Néppárttal kialakult vita során nem tesznek engedményt. Legutóbbi, a Magyar Rádiónak adott interjújában Orbán Viktor arról beszélt: a keresztény kultúra megvédése és a migráció ügyében semmilyen kompromisszum nem képzelhető el, „minden másról lehet beszélgetni”. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kedden azt nyilatkozta: Orbán Viktor kész bocsánatot kérni, ha és amennyiben megsértett valakit azzal a Néppártban, hogy korábban hasznos idiótáknak nevezte a Fidesz kizárását szorgalmazó pártokat.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére megerősítette a levelek hitelességét, és a Reuters azon értesülését is, hogy hasonló tartalmú leveleket küldtek el valamennyi néppárti tagpártnak, amelyek csatlakoztak a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezéshez.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »