Orbán blöfföt kiáltva tartotta hátát, míg a hurok Gyárfás nyakára került

A héten egy új dimenzióba érkezve védte be Rogán Antalt a miniszterelnök, Orbán Viktor Matolcsy György útjára lépve politikai blöffnek nevezte a parlamentben a minisztert ért támadásokat. Gyárfás Tamást lemondásra szólították fel, a Jobbik meghackelte a kormányfő alaptörvény-módosító javaslatát. Heti összefoglalónk.

Sorra jelentek meg az elmúlt hetekben a sajtóban a Rogán Antalhoz köthető botrányos ügyek. Hétfőn, az azonnali kérdések órájában az ellenzék arra várt választ a miniszterelnöktől, hogy meddig tart ki a többször is hazugságon ért miniszter mellett. A miniszterelnök Matolcsy György szóhasználatával, a felcsúti kisvasútnál alkalmazott érvekkel válaszolt az Országgyűlésben. Orbán Viktor blöffnek minősítette a Rogán Antal ügyeire vonatkozó ellenzéki kérdéseket. A kormányfő azt mondta: minden támadás csak megerősíti pozíciójában propagandaminiszterét. Azt a felvetést pedig nem tartja túl eredetinek, hogy kabinetjének vezetője hazudott.

Soros Györgyhöz közeli bankárral tárgyalt Rogán bizalmasa

A volt grúz miniszterelnök és két üzletember társa, akiknek egyike letelepedési kötvényekben is érdekelt, egy milliárdos erőműbiznisz részleteiről egyeztet az Index felvételén Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek az irodája előtt – ahová a propagandaminiszter saját bevallása szerint csak kávézni jár fel. Rogán Antalnak rövid időn belül sokadszorra kell magyarázkodnia, ezúttal azonban súlyosabb következmények is felmerülhetnek. Az Index felvételéből az is kiderül, hogy a grúz üzleti csoport a külügyminisztérium alá tartozó Eximbanktól kérne hitelt. Szijjártó Péter elismerte: volt ilyen kérés. Az is kiderült, hogy a felvételen látható egyik grúz üzletember korábban évekig Soros György alapítványánál dolgozott.

Nem fogják vizsgálni

A Transparency International szerint azzal, hogy Orbán Viktor megvédte a korrupciós botrányba keveredett és hazugságon kapott Rogán Antalt, azt üzente a választóknak, hogy Magyarországon nincs következménye a korrupciónak. Szerdán a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai is kiálltak a propagandaminiszter mellett – leszavazták, hogy a bizottság megvizsgálja a Rogánhoz kapcsolódó ügyeket. A Transparency International legújabb felméréséből egyébként az derül ki, hogy az emberek tehetetlennek érzik magukat az egyre növekvő korrupcióval szemben.

Alaptörvény 7.1

Meghackelte a Jobbik Orbán Vikor alaptörvény-módosító javaslatát. Az ellenzéki párt egy olyan félmondattal egészítette ki a szöveget, amely megszünteti a letelepedésikötvény-üzletet. A propagandaminiszter helyettesének Gyurcsány Ferenc jutott eszébe, amikor arra várt volna választ a Jobbik elnöke a parlamentben hétfőn, hogy támogatják-e az általuk most benyújtott alaptörvény-módosítást: „Milyen érzés Gyurcsány Ferenccel egy akolban lenni? És a baloldallal egy vályúból enni?” – fogalmazott Dömötör Csaba. Az MSZP, az LMP és a DK továbbra sem szavazza meg a módosítást.

Tovább tekeredik a Pharaon-ügy

A jordán tiszteletbeli konzul intézett vízumot Ghaith Pharaonnak. A Fidesz frakcióvezetője ugyanakkor arról beszélt, a szaúdi üzletembertől azért nem vettek a magyar hatóságok ujjlenyomatot, mert schengeni papírokkal utazott. Kósa Lajos azt már nem mondta meg, hogy a papírokat melyik európai állam állította ki. A politikus az ügyet egyébként áttolta az amerikaiak térfelére, amikor azt tanácsolta a magyar újságíróknak, hogy kérdéseikkel a jövőben az Egyesült Államok nagykövetéhez forduljanak. Az Egyesült Államok nagykövete, Colleen Bell szerint nincsen amerikai titkosszolgálati játszma a Pharaon-ügy mögött. Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök beszélt korábban arról az Országgyűlésben, hogy a szaúdi üzletember nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, az ügyet pedig amerikai titkosszolgálati játszmának tartja.

Szorul a hurok Gyárfás körül

Hírdetés

Lemondásra szólította fel az úszószövetség elnökét Hosszú Katinka kedden. A versenyző szerint a hazai uszodákban továbbra is méltatlan körülmények között készülnek a sportolók, az eredményekkel pedig sajátjaként dicsekszik a szövetség. Beszámolt arról is, hogy a szövetség sakkban tartja az egyesületeket is.

A háromszoros olimpiai bajnok szavai lavinát indítottak el, az úszók egymás után fordulnak Gyárfás Tamás ellen, aki 1993 óta ül az úszószövetség elnöki székében. A szövetségi kapitány, valamint a szakmai alelnök az úszószövetség vezetőjének védelmére sietett. Ugyanakkor a korábbi sportállamtitkár szerint a Gyárfás Tamás vezette testület diktatórikusan működik. A Magyar Úszó Szövetség elnöke egyelőre nem mond le.

Figyelmeztetés a DK-soknak

Bírósági figyelmeztetést kaptak azok a DK-s politikusok, akik tavasszal a sínekre fekve tiltakoztak a miniszterelnök falujában átadott felcsúti kisvasút ellen. A határozat egyelőre nem jogerős. Az ellenzéki politikusok azt ígérték, a kisvasút folytatása ellen is tiltakozni fognak.

Nyakó folytatja

Bűnpártolással vádolja az ügyészséget Nyakó István. A szocialista politikus szerdán bejelentette, hogy pótmagánvádas indítványban kéri a februárban, a Nemzeti Választási Iroda előtt történtek vizsgálatát. A Nemzeti Választási Iroda vezetője ellen megszüntették a kopaszbotrány miatt indított nyomozást.

Ónódi-Szűcs személyes kudarca

A 2018-as választásig nem nevez ki kancellárokat a kórházak élére az állam – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán. Az egészségügyi államtitkár korábban sem várt csodát az egészségügyi kancelláriarendszer bevezetésétől, de személyes kudarcnak tartja a történteket. A DK szerint egy kormánypárti érdekcsoport buktatta meg az államtitkár javaslatát, a Jobbik újabb Fidesz-kudarcot emleget, a szocialisták pedig menesztenék az egészségügyi államtitkárt – nem csak a kancellárok elmaradt kinevezése miatt.

A kormány egyébként 45 milliárd forintnyi adósságot vállal át a kórházaktól. A beszállítók szerint az adósság mindaddig újratermelődik, amíg az egészségügyre a szükségesnél kevesebbet áldoz az ország. A tartozások listáját a Honvédkórház vezeti 5,2 milliárd forintos mínusszal.

Még nincs megállapodás

Nem sikerült megállapodni a jövő évi bérekről a kormánynak a munkáltatókkal, akiknek korábban a társasági nyereségadó 9 százalékos egysávosítását és négyszázalékos járulékcsökkentést kínáltak. A munkavállalóknak tett kétlépcsős minimálbér-emelést viszont elfogadták az érdekképviseletek. A vasutas szakszervezetek és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elégedetlen a kormány jövő évi ígéretével.

Elvehetik a kafetériát

Havonta több tízezer forintos fizetéscsökkenéssel számolhatnak az önkormányzati iskolák egyes dolgozói – a tankerületekhez kerül az intézmények működtetése, az eddigi béren kívüli juttatások sorsa így az állami fenntartótól függ. A szakszervezetek szerint az államosítással pont azok a takarítók, karbantartók és portások járhatnak majd a legrosszabbul, akik egyébként is keveset keresnek.

Botrány Oettinger budapesti látogatásából

Lemondásra szólította fel több magyar baloldali párt az Európai Unió egyik biztosát, Günther Oettingert, aki szerintük titokban a paksi bővítés lobbistája. A kancelláriaminiszter Jávor Benedek pitiáner bosszújának tartja az Oettinger-ügyet, amire egyébként az európai sajtó is rárepült. Egyes vélemények szerint az uniós biztos megsérthette az Európai Bizottság magatartási kódexét. Az Európai Bizottság közben megszüntette az egyik kötelezettségszegési eljárást a beruházás ügyében. Brüsszel szerint nem sértett uniós jogot a magyar kormány, amikor versenyeztetés nélkül bízta meg az oroszokat a 12 ezer milliárdos üzlettel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »