Orbán Balázs: A szegénységből a munka jelenti a kivezető utat

Bősz Anett napirend előtt arról beszélt, hogy megélhetési válság uralkodott el az országban, amihez szerinte az is hozzájárult, hogy a kormány elengedte a svájci indexálást a nyugdíjszámítás területén. A DK képviselője hangoztatta: az egy főre jutó fogyasztás csak két uniós tagországban, Horvátországban és Bulgáriában alacsonyabb, mint nálunk. Mint fogalmazott: a megélhetési válságnak idősek, fiatalok, szegények mind kárvallottjai.

– A kormány egyetért azzal, hogy nagyon fontos cél a szegénység felszámolása. A mi megítélésünk szerint a szegénységből a munka jelenti a kivezető utat – fogalmazott válaszában a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs a Világgazdasági Fórum és a Világbank adataira hivatkozva közölte: Magyarországon a legalsó társadalmi csoportok jobban részesülnek az ország jó gazdasági teljesítményéből, ennek köszönhetően egy évtized alatt 1,25 millió fővel csökkent a mélyszegénységben élők száma. De milliókkal csökkent azoknak a száma is, akiknek egy váratlan kiadás nagy gondot okozna.

Hírdetés

Az államtitkár hangsúlyozta: 2010 óta háromszorosára emelték a minimálbért, aminek a vásárlóértéke száz százalékkal nőtt, segítettek a devizahiteleseknek, bevezették a négy stop politikáját, és minden korábbinál többet fordítottak szociális gyermekétkeztetésre.

Ezzel szemben 2010 előtt eltörölték a családi adókedvezményt, emelték a rezsiárakat, az országot pedig a devizahitelezés csapdájába vitték – mutatott rá Orbán Balázs.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »