Orbán: Amit kérsz tőlem, Angela, az öngyilkosság

Orbán Viktor a német Die Zeitnek adott interjút, a hvg.hu szemléje szerint ebben elmondta, hogy nem ő okozta a mostani felfordulást az unióban, hanem a német elnökség, amely az Európai Parlament követelésére összekapcsolta a két pénzügyi csomagot, valamint a jogállamiságot, pedig nem erről állapodtak meg a nyári csúcstalálkozón. 

A magyar kormányfő idézett egy videokonferenciát is, ahol azt mondta a német kancellárnak, hogy

Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő.

Orbán szerint ők csak a fennálló helyzetet védelmezik, Merkelék viszont robognak, hogy lelökjék a pályáról az álló magyar szerelvényt.

De a németek olyan helyzetben vannak, hogy ha tesznek valamit, akkor az olyan, mintha atombombájuk lenne, a magyarok viszont maximum csak pár kézigránátot tudnak felmutatni.

Azt is elmondta, hogy ettől még van mód arra, hogy sürgős anyagi segítséget kapjanak a rászoruló országok, de egyelőre nem szabad döntést hozni a jogállami mechanizmusról, erről a legmagasabb szinten kell folytatni a vitát, akár hónapokig. A mostani folyamatot az alapszerződés fű alatti megváltoztatásának látja, miközben nincs meg hozzá a jogállamiság fogalmának pontos meghatározása, érvényes kritériumokkal, viszont a bizonytalan feltételeket rá akarják kényszeríteni az országra, ezért mondta, ha így megy, lassan új Szovjetunió lesz az unióból.

Hírdetés

Orbán szerint minden rendben van a magyar demokráciával, ezért le kellene állítani a hetes cikkelyes eljárást. Azt az álláspontját is megismételte, hogy az uniós támogatás nem ajándék, hanem kompenzáció a nyugati befektetők által kivitt profitért, és az egyenlőbb versenyfeltételek megteremtését szolgálja. Szerinte a nemzetek jelentik az EU alapját, nem az intézménynek, de részben sem kívánja visszaszerezni az uniónak átadott szuverenitást, az soha nem jutott eszébe, hogy ki kellene lépni. 

Politikai pályája során számára a jogállam nem program, hanem maga az élet, az azonban nem jó, hogy a nyugat a menekültválság hatására átment mohó kaszinókapitalizmusba, Magyarország szociális piacgazdaságot szorgalmaz, környezettudatos felelősséggel. Az ország történelme azt mondatja vele, hogy tartani kell a muzulmán inváziótól, a multikulturális berendezkedés a magyar társadalom önfeladását jelentené, a keresztény-zsidó gyökerek védelme a fennmaradást szolgálja, ettől még jók a kapcsolatok a muszlim államokkal.

Azt is kifejtette, hogy a népeknek maguknak kell kitalálniuk, hogy milyen demokráciát akarnak és a kultúrát miként tudják összekötni a demokráciával, máskülönben primitív amerikai demokráciaexportnál tartunk. Sajnálattal látja, hogy nyugaton a konzervatívok egyre inkább beállnak a baloldali fősodorba.

Az itthoni ügyek kapcsán tagadta, hogy erőből lépne fel, legyen szó az SZFE-ről, a Klubrádióról, a melegekről vagy a tankönyvreformról. A sajtóban nincs korlátozás, a média szabad, és nincs kormánypárti sajtófölény, ennek bizonyítéka az RTL Klub, egy sor kritikus online oldal, valamint a HVG és a Magyar Narancs. Az Országgyűlés is szóba került, hogy miket vágnak ott a fejéhez, a diktatúrát és a korrupciót is beleértve, ezt már egészen kocsmai szintnek tartja.

Soros Györgyöt az ország ellenségének látja, és nincs szó semmiféle antiszemitizmusról. Azt elismerte, hogy a milliárdosnak komoly érdemei vannak a szocializmus megdöntésében, de 2015 vízválasztó volt, mert az üzletember meg akarta mondani, hogy mit csináljon a kormány.

Orbán végül elmesélte, hogy azt tanácsolta Merkelnek, maradjon, mert távoztával Európa nagy gondok elé néz, de nem tudta meggyőzni a kancellárt. A saját politikai jövőjéről úgy fogalmazott, ha a választók is akarják, akkor még sokáig vállalna szerepet a közéletben, akár 80 éves koráig, botra támaszkodva is bebotorkálna a Parlamentbe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »