Orbán alááshatja Merkel pozícióját

Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár viszonyára is kitér a német menekültpolitikáról közölt pénteki írásában a The Economist.

A brit politikai-gazdasági folyóirat szerint Orbán Viktor, „az illiberális magyar miniszterelnök” egyike azon „nehéz” európai embereknek, akik alááshatják Merkel pozícióját. Orbán szögesdrót kerítésekkel válaszolt a menekültek érkezésére, és morális imperializmusnak nevezte a német kancellár befogadó hozzáállását.

Hírdetés

Mint írják, aligha kelthet döbbenetet, ha egy „nacionalista demagóg” bajt kever. Meglepőbb, ahogy Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU vezetője támadja Merkelt, mert bár a bajor uniópárt régóta rendszeresen szurkálja a szövetségi kormányt, ha Bajorország érdekérvényesítéséről van szó, a CSU-vezetők általában óvakodnak attól, hogy a CDU-kancellároknak kárt okozzanak. Ezúttal azonban más a helyzet. Seehofer nemrég nagy hibának nevezte, hogy Merkel befogadja a menekülteket, majd meghívta Orbánt vendégszónokként egy CSU-rendezvényre, és „öntelt mosollyal” hallgatta a magyar miniszterelnök kirohanásait Merkel ellen – áll a The Economist írásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »