Orbán: Ahol hús van, ott légy is van

Ahol hús van, ott légy is van – így kommentálta a paksi atomerőmű-bővítés ügyében indult uniós kötelezettségszegési eljárást a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt hangsúlyozta: a nyugati gazdasági érdekeket az sérti, hogy az oroszok kaptak lehetőséget a beruházásra, és ők nem vesznek részt benne. A kormányfő a migránsválságra is kitért: úgy látja, Európát destabilizálhatja, ha az uniós vezetők továbbra sem ismerik el, hogy a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés van.

„Magyarországon az olcsó áram feltétele, hogy Paks működjön” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Nemzeti érdek az atomerőmű bővítése, ezért a kormány kitart a Paks II. beruházás mellett az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére is – hangsúlyozta Orbán Viktor, aki a brüsszeli kritika mögött nyugati gazdasági érdekeket sejt. „A rendszerváltás óta Magyarországon beruházásra ekkora pénzt még nem költöttünk. Olyan technológiáról van szó, amellyel számos nyugat-európai ország rendelkezik. Részt akarnak venni az üzletben. Az Európai Unió pedig védi az érdekeiket. Így van ez már csak. Ahol hús van, ott légy is van” – fogalmazott a miniszterelnök.

Élesen bírálta a miniszterelnök az uniós vezetők migránspolitikáját, akik a párizsi merényletek után is kitartanak a korábbi rendszer mellett. „Valami hiúságot vagy konokságot vélek felfedezni. Magyarországon ha megkérdezek tíz embert, abból kilenc azt fogja mondani, hogy kétszer kettő négy, azok után, ami történt, nyilvánvaló, hogy van összefüggés a bevándorlás meg a terrorizmus között. Nem kell érv, ez egy természetes, nyilvánvaló, köztudomású, az elemi emberi logika szabályai szerint nyilvánvaló tény.” Orbán Viktor szerint ez az álláspont Európa destabilizációjához vezethet, mert ilyen körülmények között az emberek egyre inkább az igazságot kimondó radikálisokat fogják támogatni, ami megengedhetetlen.

Hírdetés

Bár csak Szlovákia áll ki Budapest mellett, a magyar kormányfő kitart amellett is, hogy a menekültek kvóta szerinti elosztása csak a terrorizmust terítené szét Európában, ezért az Európai Bíróságon támadják meg a brüsszeli döntést. „Nem állok nyerésre, illetve mi, magyarok nem állunk egyelőre győzelemre. Olyan konokságot látok a másik oldalon – megmondom őszintén, az okát se nagyon látom, hacsak nem valamifajta ideológiai ferdeség vagy elfajzás áll a háttérben – a magyar logika szerint teljesen logikátlan és ésszerűtlen, életszerűtlen álláspontok mellett, hogy az ember ezt nem is tudja mire vélni.”

Orbán Viktor ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarország egyelőre nem tartozik a terroristák lehetséges célpontjai közé. „A magyar emberek biztonságán őrködő szervezetek nem azonosítottak be olyan csoportokat, sem Magyarországon, sem azon kívül, amely a magyar embereknek akarna kárt okozni.”

A kormányfő a Quaestor-ügyre is kitért, azt mondta: az Alkotmánybíróság döntése után a kormánynak az általános kártalanítás helyett egy új, pontos elszámoláson alapuló kártalanítási rendszer jogi kereteit kell kidolgoznia.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »