Orbán a Welt am Sonntag-nak: Nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket

Orbán a Welt am Sonntag-nak: Nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban.

Hangsúlyozta, egyetért Ferenc pápával abban, hogy az EU-nak „keresztény felebaráti szeretetből” segítenie kell a menekülteken, de kérdés, hogy miként kell segíteni. A szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk – tette hozzá Orbán Viktor.

A menekültek nem háborús övezetekből jönnek, csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában, ezért a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni – húzta alá. Elmondta: Magyarországnak finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak, mert egy „veszélyzónában” fekszik, így ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők.

„Mit tesz Brüsszel és Berlin?”

Szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket, katonákkal állunk az EU határain, és ez eddig 1 milliárd eurónkba került. Mit tesz azonban Brüsszel és Berlin? Nem fizetnek nekünk semmit, és szidnak bennünket – mondta Orbán Viktor.

Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktálja nekünk azt, hogy kit kell befogadnunk, csak Magyarország döntheti el, hogy kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ennek az alapelvnek a tiszteletben tartása esetén szívesen részt vállalunk egy menekültügyi rendszerben – mondta.

Schengen az EU legnagyobb vívmánya

Hozzátette: Schengen az EU legnagyobb vívmánya, különösen nekünk, magyaroknak, akik egy diktatúrából jöttünk és éppen ezért különösen nagyra értékeljük ezt a szabadságot, ha azonban nem tudjuk megvédeni a külső határokat, akkor a belső határokat le kell zárni. Az európaiság a magyar önazonosság része – jelentette ki arra a kérdésre, hogy miben áll európai meggyőződése. A magyar identitást a keleti jellemvonások, és a keresztény és európai kultúra együttese alkotja.

Azonban Európa nem Brüsszelben, hanem Berlinben, Budapesten, Varsóban és Párizsban van, de nem Brüsszelt szidom, hanem a brüsszeli politikusokat és bürokratákat, akik úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének. Ezzel szemben a magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők erős Tanácsával és egy Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna – mondta.

Hírdetés

Kitartást és türelmet a varsói kormánynak

Hozzátette: kitartást és türelmet kíván a varsói kormánynak a Brüsszellel folytatott vitákhoz. A liberális demokrácia és a jogállamiság témájában Kelet és Nyugat között kölcsönös az értetlenség, a magyarok hagyományos és közvetlen nyelvet beszélnek, míg Nyugaton posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezik magukat, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezik.

Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk – jelentette ki Orbán Viktor. Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyáról kiemelte: az orosz elnököt ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson, pedig „ostobaság Putyint démonizálni”. Tudomásul kell venni, hogy ismét erőssé és a világpolitika szereplőjévé tette országát, de az EU nem érti meg, hogy Oroszországgal szemben egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni. Az európai Oroszország-politika rossz, mert túl egyoldalú.

Németországhoz fűződő viszonyáról kiemelte, hogy mindig is tisztelettel viszonyult a mindenkori kancellárhoz, akkor is, ha ezt jelenleg nem viszonozzák. Azonban Angela Merkelnek így is valamennyien sokat köszönhetünk, mert megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna, ő kötelezte a „hanyag” EU-országokat „házi feladataik” elvégzésére – mondta a kormányfő.

Amerikai mintájú törvény a civil szervezetek új jogszabálya

A civil szervezetekről kiemelte: amerikai mintájú törvénynek tartja a működésükről szóló új jogszabályt, amely ellen csak a Soros György hálózatához tartozó szervezetek panaszkodnak, mert fel kell tárniuk azt, amit eddig inkább el akartak hallgatni: hogy Soros György finanszírozza őket. A Soros-hálózat a határkerítés lebontására és a bevándorláspolitika megváltoztatására tör, és ez olyan határátlépés, amit nem tudtunk eltűrni – jelentette ki Orbán Viktor.

Hazugságnak nevezte a lap felvetését, miszerint a vitában rájátszanak az antiszemita ellenérzésekre, és kifejtette: az európai baloldali erők taktikájának része, hogy antiszemitaként hurcoljanak meg jobboldali politikusokat. Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül az antiszemitizmussal szemben. Zsidóként órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában? – fogalmazott a kormányfő.

A média helyzetével kapcsolatos kérdésre elmondta: semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. A gond az, hogy gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat. Az Állami Számvevőszék vizsgálatairól azt mondta: a választási küzdelem finanszírozásában gondatlanul eljáró pártoknak számolniuk kell a jogi következményekkel, és ő a Fidesz elnökeként mindig is ügyelt a törvényes gazdálkodásra.

Az EU-s munkavállalás ügyével kapcsolatban kiemelte: örül annak, hogy a fiatalok tapasztalatot szereznek külföldön. Az a fontos, hogy valamikor vissza is jöjjenek, és 2017 ebből a szempontból már biztató volt. Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának is érdeke a magyar gazdaság fejlődése, és hangsúlyozta: ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye, pedig 2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését.

MTI / hirado.hu

The post Orbán a Welt am Sonntag-nak: Nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »