Orbán: A jelenlegi migráció elsősorban Németország problémája

Lázár Jánosnál finomabban, de Orbán Viktor is bírálta a német vezetést Brüsszelben. Az Európai Parlament elnökével folytatott találkozója után a miniszterelnök a németek gondjának nevezte a bevándorlást. A kormányfő a kvótarendszert nem utasította el olyan határozottan, mint korábban. De szerinte a határok ellenőrzése a legfontosabb, a menekültek elosztásáról csak utána van értelme beszélni.

A miniszterelnök az Európai Parlament elnökével tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte a magyarok és az európaiak félnek, mert úgy látják, Európa vezetői nem tudják kezelni a migrációs válságot. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy júniusban az Európai Unió tagállamainak vezetői megegyeztek a határok megerősítéséről és az uniós szabályok maradéktalan betartásáról.

– Magyarország mindent megtett, amit lehetett annak érdekében, hogy betartsa a szabályokat. Mostanában kerül a magyar parlament elé egy újabb törvénycsomag, felállítottunk egy fizikai határzárat, és mindezek együtt alkalmasak arra, hogy új helyzetet teremtsenek Magyarországon és Európában szeptember 15-től kezdve. Még egy hét felkészülési időnk van, mindenkit értesíteni fogunk: a menedékkérőket, az embercsempészeket, a környező országokat, hogy mi az új jogi szabályozás Magyarországon, mi lesz az új gyakorlat, hogyan jöjjenek Magyarországra, hogyan ne jöjjenek Magyarországra, és egy hét után használni fogjuk ezt az új szabályozási rendszert – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Regisztráció nélkül egyetlen határsértő sem hagyhatja el Magyarországot – tette hozzá Orbán Viktor. A kormányfő szerint ellentétes az uniós szabályokkal az, ami a Keleti pályaudvaron történik, ahol illegális bevándorlók azt követelik, hogy regisztráció nélkül engedjék őket tovább a magyar hatóságok Németországba.

– A probléma nem európai probléma. A probléma német probléma. Senki nem akar Magyarországon maradni, ezért nincs gondunk azokkal, akik Magyarországon szeretnének maradni. Senki nem akar Magyarországon maradni, sem Szlovákiában, sem Lengyelországban, sem Észtországban. Mindannyian Németországba szeretnének menni – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

A német Martin Schulz – hazája vezetőihez hasonlóan – a menekültek elosztását szorgalmazta az uniós tagállamok között. Az Európai Parlament elnöke szerint a kvótarendszerrel Magyarország is jól járna.

– Legyünk őszinték. Ez egy kulcsfontosságú pillanat az Európai Unió számára. Ha nem nézünk szembe ezzel a kihívással, az összes tagállam közös egyetértéssel nem tud megállapodást találni, akkor a legnagyobb szakadás keletkezhet az Európai Unióban. Ez egy olyan kockázat, amit nem zárhatunk ki – mondta Schulz.

Orbán Viktor az Európai Tanács lengyel elnökével is találkozott Brüsszelben. Donald Tusk is a kvótarendszer híve, ő százezer menekültet osztana el a tagállamok között. A politikus megerősítené az Európai Unió külső határait, és több pénzt adna a migráció kezelésével foglalkozó intézményeknek, szervezeteknek.

Hírdetés

„Végül engedjék meg nekem, hogy megjegyzést fűzzek hozzá Orbán Viktor miniszterelnök úrnak a FAZ-ban megjelent cikkére. Számomra a kereszténység a közéletben azt jelenti, hogy segítsünk testvéreinknek, ez a migráció esetében szolidaritást és áldozatvállalást jelent. Egy kereszténynek mindegy, hogy milyen vallású vagy nemzetiségű az, aki segítségre szorul” – jegyezte meg Tusk.

A magyar miniszterelnök a konzervatív német lapban megjelent kommentárjában azt írta, hogy az Afrikából és Ázsiából érkező bevándorlók többsége más vallásban nevelkedett és más kultúrát képvisel, mint a keresztény Európa. „Nem aggasztó-e önmagában is, hogy az európai keresztény kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát? Ha ezt szem elől tévesztjük, az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén” – fogalmazott cikkében Orbán Viktor.

Tekintse meg Orbán Viktor és Martin Schulz a teljes sajtótájékoztatóját:

A genfi konvenció betartására figyelmeztet Merkel

Angela Merkel már reagált is Orbán Viktor szavaira. A német kancellár visszautasította, hogy a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma. Egyúttal figyelmeztette Magyarországot a háborús, illetve polgárháborús menekültek védelmét előirányzó genfi konvenció betartására. Merkel szerint Németország megteszi a menekültválsággal kapcsolatban, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie.

– Magyarországnak joga van azt mondani, hogy meg kell védenie a határait, például a szerbiait, regisztrálnia kell a menekülteket és a menedéket kérőket, ez minden vitán felül áll. Ez a feladata Görögországnak is, egy külső határral rendelkező országnak, de ez nem elég. Kötelességünk védelmet nyújtani azoknak, akiknek védelemre van szükségük, a genfi konvenció nemcsak Németországra, hanem minden európai tagállamra vonatkozik – közölte a német kancellár.

Orbán: Új útvonalat fognak keresni a migránsok

A migrációs válsághelyzetről tárgyalt korábban Orbán Viktor a szerb kormányfővel is. A Brüsszelben tartózkodó magyar miniszterelnök telefonon egyeztetett Aleksandar Vuciccsal. A szerb miniszterelnök arról tájékoztatta Orbán Viktort, hogy Szerbia eleget tesz a menedékkérőkkel kapcsolatos regisztrációs kötelezettségeinek annak ellenére, hogy Macedónia semmilyen határrendészeti ellenőrzést nem hajt végre. Orbán Viktor szerint a térség államainak fel kell készülniük arra, hogy a migránsok új útvonalat fognak keresni, miután a magyar parlament a napokban új határőrizeti szabályokat alkot, és így jelentős rendőri és katonai erők jelennek meg a déli határnál.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »