Orbán, a hazafi…

Interjút adott a La Stampa olasz lapnak Orbán Viktor miniszterelnök, akit a lap úgy jellemez, mint „az ember, aki át akarja rajzolni az EU hatalmi térképét”. A cikk szerint Orbán 1993-ban találkozott először Berlusconival, aki tanácsot is kért tőle, mondván mondja el, milyen a mozgalma felépítése. A legjobb barátom még mindig Berlusconi, nagy ember, korszakos. De Salvini szerepe most fontosabb – mondta az interjúban Orbán.

Aki a lapnak arról beszélt, hogy Magyarország érdeke, hogy Matteo Salvinival jó viszonyt alakítson ki, ugyanis szerinte Salvinit itt sorstársnak látják az emberek. „Mi ketten sorsközösségben vagyunk, mindketten támadásokat szenvedünk el. Ő az a hős, aki elsőként állította meg a tengeren keresztüli migrációt, mi a szárazföldön tettük ezt” – mondta.

Orbán elmondta, Salvini csütörtökön Budapestre érkezik, ekkor pedig elmennek Röszkére is megnézni a határt.

Az európai parlamenti terveiről és az Európai Néppártról Orbán azt mondta, a néppárt most egy öngyilkosságra készül. Össze akarja kötni magát a baloldallal, hogy aztán így, együtt süllyedjünk el.

Ő ezt el akarja kerülni, nem akarja összekötni magát a baloldallal, inkább másik utat keresne, az európai jobboldallal való együttműködés útját. A Salvini által összehozni próbált jobboldali pártszövetségről atózt mondta, reméli, hogy erős formációt tud majd létrehozni, de Orbán azt szeretné, ha Salvini együttműködne az Európai Néppárttal.

Arról, hogy a bevándorlási kérdésre építette fel a Fidesz EP-választási kampányát, Orbán azt mondta: Nemcsak a kampányunkat, hanem a következő tízéves munkánkat is.

Hírdetés

Azt fejtegette, hogy szerinte a migráció a legfontosabb kérdés, ezt ő népvándorlásnak, egy hatalmas tömeges embermozgásnak nevezi, és szerinte egy vezető felelőssége az, hogy észben tartsa a problémát, és megelőző jelleggel cselekedjen, hogy a bajokat távol lehessen tartani, még mielőtt ideérkezne a következő hullám.

Arról is beszélt, hogy ellenzi a kvótarendszert, ehelyett szerinte haza kell vinni a bevándorlókat és helyben kell nekik segíteni. Orbán közölte azt is, hogy Magyarország erején felül költ a Hungary Helps nevű programra, erről itt írtunk bővebben.

Orbán azt is mondta, hogy Nagy-Britannia távozásával felbomlott a politikai egyensúly az EU-ban, ezért újat kell létrehozni, ráadásul szerinte Közép-Európa országainak a fejlődése a vártnál gyorsabb, olyannyira, hogy nagyjából 2030-tól az unióban nettó befizetők lesznek.

Szerinte összesen három Európa létezik: az első a pénz Európája, az eurózóna; a második a biztonság Európája, vagyis a schengeni térség országai; a harmadik a közös piac Európája. Orbán szerint mindenki maga döntse el, ezek közül hiva akar tartozni, de szerinte Magyarország a politikai unióban nem akar részt venni.

Arról is beszélt, hogy bár az európai terminológiában ma a nacionalizmus egy negatív kifejezés, ezt az értékelést ő nem osztja, szerinte a történelemben nem a nacionalizmus okozta a problémákat, hanem „a különböző európai birodalmak létrehozására irányuló kísérletek”, és ő ezt a veszély látja most Brüsszelben is.

A brüsszeli elit azt mondja, hogy mi a nacionalizmust tápláljuk, mi viszont úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli elit az, amely egy nagy veszélyt generál azzal, hogy birodalmat akar kiépíteni. De rendben, hagyjuk magunk mögött a nacionalizmussal kapcsolatos terminológiai küzdelmet, írja azt, hogy patrióta vagyok.

hvg.hu


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »