Orbán: a brüsszeli bírságot azokkal kell megfizettetni, akik a nyernek a háborún

Orbán: a brüsszeli bírságot azokkal kell megfizettetni, akik a nyernek a háborún

Berlinből adott interjút a közrádiónak Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök ma Olaf Scholz német kancellárral tárgyal.

„Az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül. A kérdés az, hogy ebben lesz-e helye a magyaroknak vagy sem, ezért tárgyaltam a Mercedes-gyár vezetőivel – mondta Orbán Viktor A Kossuth Rádió „Jó reggelt Magyarország” című műsorában. Hozzátette, hogy szigorú titoktartást fogadva engedték be az üzembe, ahol a legújabb fejlesztéseket is láthatta.

A Berlinben tartózkodó kormányfő kiemelte, hogy elsősorban a gazdasági együttműködést kell megerősítenie a mindenkori német kancellárral. Úgy fogalmazott, ők ugyanabban a cipőben járnak, mint mi, számukra is kulcskérdés a világgazdaság nyitottsága, és az, hogy a termékeiket el tudják adni a világpiacon.

Az esedékes magyar uniós elnökséggel kapcsolatban pedig a versenyképesség ügyében kell tárgyalni – emelte ki a kormányfő. Az uniós csúcsvezetők megválasztásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a hét elején tartott brüsszeli informális találkozón nem hozhattak jogi értelemben döntést, a baloldali pártok mégis szétosztották a pozíciókat. Arra a kérdésre, hogy ez ellen mit lehet tenni, azt válaszolta, hogy nem az a kérdés, hogy a döntés elfogadható, hanem az, hogy mihez van erő, az, hogy hány szavazatod van, és kivel tudsz összefogni.

Orbán Viktor szerint Brüsszelben háborús koalíció jött létre, akiknek a gondolkodása merőben más, mint a békepárti magyaroké.

„Ez egy háborús koalíció, nyíltan beszélnek erről. Az, hogy militarista hangulat uralkodjon Németországban, három éve még elképzelhetetlen volt – fogalmazott.

„Lakosságcsere történik Európában, radikálisan nő a muszlimok száma, a háborúpárti koalíció pedig ráadásul nem piacbarát, az adóemelés pártján áll- fejtette ki Orbán Viktor.

Hírdetés

Szerinte az Ep-választáson sokan a jobboldali pártok helyett inkább a mérsékeltre akartak voksolni, amit elvileg a Néppárt képviselt. Az ő dicstelen szerepük abban állt, hogy begyűjtötték ezeket a szavazatokat, és átvitték a baloldalra – ezért nem jött létre a jobboldali többség.

Mark Rutte NATO- főtitkári támogatásával kapcsolatban azt mondta – az USA szeretné legyőzni Oroszországot, és miután Putyin megtámadta Ukrajnát, most lehetőséget kapott a nyugati világ, hogy ezt az ukrán katonákon keresztül megtegye.

„Ez a háború arról szól, hogy Szevasztopolban a NATO zászlaja, vagy orosz zászló lesz – fogalmazott.

Úgy gondolja reménytelen megnyerni a háborút az oroszok ellen, mert olyan magas árat kell fizetni, ami nem éri meg.

„Lassan egymillió gyereknek nincs édesapja, fel fog nőni egy nemzedék, akikek kilátástalan lesz az élete” – fogalmazott.

Megismételte, hogy a választás a háború és béke kérdéséről szólt, és a magyarok világosan elmondták, hogy nem akarnak részt venni a háborúban. „Mi erről a háborúval tartó vonatról leszálltunk, most az kell, hogy a masinisztát is meggyőzzük. Ezt nem tudtuk megtenni, de majd Donald Trump megteszi” – tette hozzá.

Manfred Weberrel kapcsolatban kifejtette, egy célja van, ártani Magyarországnak, amíg ott van, semmi jóra nem számíthat az ország. Ezzel utalt a Brüsszel által kiszabott migrációs bírságra is, amiről azt mondta, látja már azokat a megoldásokat, hogy azokkal fizettesse meg a pénzt, akik a migráción és a háborún a legtöbben keresik. „Ezt a weberi támadást ki fogjuk védeni” – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök hétfőn az olasz miniszterelnökkel, szerdán a francia elnökkel is tárgyalni fog.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »