Órákon belül lezárják a magyar-horvát határt

Órákon belül lezárják a magyar-horvát határt

fotó: Béli Balázs / Alfahír

A kötelező menekült-kvótarendszer elfogadásának másnapján a magyar rendőrség lezárhatja a bevándorlás kapcsán leginkább érintett horvát-magyar határszakaszt. A rendőrségi körökből származó – meg nem erősített – információink szerint kedd este indult el a határra a készenléti rendőrség állománya. Csakhogy, ez a buli keményebb lesz, mint a Röszke-Horgos esetében volt.

Hírdetés

Két fontos tényezőt kell előzetesen kiemelnünk.

Nagyobb szerepe lesz az élőerőnek

Egyrészt, a horvát-magyar szakasz terepviszonyai jóval nagyobb gondot jelentenek a tényleges határzár kiépítésében, mint azt a szerb szakaszon tapasztalhattuk. Egyelőre a két gócponton, Beremendnél és Sároknál húzzák fel a 3 méteres kerítést, ami elé viszont mindössze valamivel több mint 2 kilométeres szakaszon 60 centiméter(!) magas/alacsony GYODÁT (pengedrótot) sikerült telepíteni.
 
Baranya megyében 41 kilométer hosszú a zöldhatár. Az Orbán-kormány ennek a védelmét próbálja most megszervezni, Beremendnél kedden is több száz katona és civil dolgozott a 3 méteres kerítésen, ami elé viszont már nem is fognak pengedrótot húzni, ugyanis nem lehet megközelíteni magyar oldalról a határszakaszt.
 
Ugyanakkor vannak a határnak olyan szakaszai is, ahova árvízvédelmi okok miatt lehetetlen kerítést emelni, sőt Matty település közelében még a 1991-es jugoszláviai háború után itt maradt aknáktól is tartania kell. Egyébként ezekre korábban Bakondi György, a miniszterelnök tanácsadója is utalt korábban.
 
Többek között ezért is lesz nagyobb hangsúly az élőerőn, azaz a rendőrségen, és honvédségen a horvát-magyar határon, és ezzel egy egészen más szituáció alakulhat ki, mint a röszkei (horgosi) konfliktus esetében. Nyilvánvaló, Orbánék számoltak is ezzel, és készültek is rá, nem volt véletlen, hogy a honvédség feladatait is minél gyorsabban igyekeztek kibővíteni, és az is a nagyfokú készülődésre utal, hogy már kedd este mozgósították a készenléti rendőrség állományát.

Horvátország C-terve

A másik szempont legalább ugyanekkora kockázatot rejt magában.
 
Horvátország néhány nappal ezelőtt elég direkt módon fenyegette meg az Orbán-kormányt; név nélkül nyilatkozó horvát vezetők leszögezték, amint Budapest lezárja a horvát-magyar határt, a mostanában igencsak frusztrált Zágráb ellenőrzés nélkül fogja rázúdítani hazánkra a bevándorlók ezreit, alkalmasint szélnek eresztve őket a Magyarországtól alig 100 kilométer távolságra lévő Opatovac menekülttáborból, valamint Tovarnik melletti gyűjtőpontból.
 
Tartunk tőle, ez megint egy történelmi jelentőségű nap lesz.
 
Cikkünk folyamatosan frissül.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »