Óraátállítások eltörlése: Az sem kizárt, hogy Magyarország és Szlovákia más időzónába kerül

Óraátállítások eltörlése: Az sem kizárt, hogy Magyarország és Szlovákia más időzónába kerül

Ha az Európai Parlament és az Európai Bizottság egyezségre tud jutni az óraátállítások megszüntetése kapcsán, akkor 2019 októberében utoljára toltuk odébb a mutatókat. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy minden tagállam maga dönthetné el, hogy a nyári vagy a déli időszámítást tartja meg. A Bruxinfo.hu megfogalmazásában elvileg még az is elképzelhető, hogy Szlovákia és Magyarország más időzónába kerül.

A tagállamoknak jövő év áprilisáig kell bejelenteniük, hogy melyik időszámítást tartják meg. Violeta Bulc, a javaslatot EP elé terjesztő uniós biztos szerint számos kombináció létezik, és könnyen meglehet, hogy két, most még egy időzónában lévő szomszédos ország máshogy járatja majd az órákat. Példaként Hollandiát és Belgiumot, illetve Magyarországot és Ausztriát hozta fel. De az sem zárható ki, hogy pl. Szlovákia és Magyarország közt lesz egy órányi időeltolódás. Jelenleg az Európai Unióban összesen három időzóna van.

A javaslatot kidolgozó uniós biztosok csak remélik, hogy a tagállamok a kérdésben együttműködnek majd. Az első benyomások szerint az északi országok a téli, a déliek természetesen a nyári időszámítást preferálják. Korábban adódtak abból retorikai bonyodalmak, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök a nyári időszámítás megszüntetését emlegette. Az EB biztosai azonban a javaslatban tisztázták, hogy csupán az óraátállítások gyakorlatának eltörléséről van szó.

Hírdetés

 

Arra a felvetésre, hogy a légiközlekedésben adódhatnak nehézségek az új időzóna-beosztás miatt, a biztosok azzal reagáltak, hogy az óraátállításokat Oroszország és Törökország már eltörölte, a légitársaságok pedig különösebb gond nélkül képesek voltak alkalmazkodni az új helyzethez.

Körkép.sk, Bruxinfo.hu

Nyitókép: eduline.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »