Operatív törzs: új szakaszába lép a koronavírus-járvány

Operatív törzs: új szakaszába lép a koronavírus-járvány

A koronavírus-járvány elleni védekezésről tartanak beszámolók. Cikkünk folyamatosan frissül.

A járvány Magyarországon újabb szintre lépett, újabb szakaszba lépünk. Az első befejeződött, ebben egyedi megbetegedések voltak, kis közösségekben adták át a fertőzést. A következő napokban jön a csoportos fertőzések szakasza. Ebben már nem lehet megmondani pontosan, hogyan történt a fertőzés – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hasonló lesz, mint az influenzajárvány.

Már vannak olyan megbetegedések, amelyeknél nem lehet feltérképezni, hogy ki kitől kapta el a betegséget. Egy láthatatlan ellenséggel kell szembe szállni. Mindenkinek erőfeszítést kell tennie. Más lesz az életünk, mint eddig volt.

Minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, ezt szolgálják a kormányzati intézkedések is. A legfontosabb, hogy aki teheti, maradjon otthon. Minden emberi kontaktus veszélyforrás. Különösen az időseket fenyegeti veszély, ezért azt kérik, hogy maradjanak otthon. Akit a családja nem tud segíteni, ott az önkormányzat tud segíteni. Személyesen ne menjenek az orvosi rendelőkbe.

A 65 év feletti egészségügyi dolgozókat hátrébb vonják, telefonon számítanak a tapasztalatukra – mondta Müller Cecília, és azt javasolta, aki nincs jól, telefonon forduljon orvoshoz.

A nagyszülők látogatását halasszák el, és a tömegközlekedést is mellőzze, aki tudja. A személyes higiéné betartása rendkívül fontos, különös figyelemmel a kézmosásra. A szemhez, szájhoz nem szabad nyúlni, mert a nyálkahártyán keresztül fertőz a vírus. A maszk használata egészséges embernél nem szükséges – figyelmeztetett a tiszti főorvos.

Hírdetés

Aki külföldről jön haza, vonuljon kéthetes önkéntes karanténba, A különösen járványos területekről érkezőkre a hatósági karantén vár. A járványt megpróbálják ezekkel az intézkedésekkel a fertőzés görbéjét elnyújtani.

Lakatos Tibor, az operatív törzs szóvivője elmondta, hogy a térséget elérte a fertőzés, ezért volt szükség a miniszterelnök által bejelentett óvintézkedésekre.

A vendéglátóhelyeken 15 óra és másnap 6 óra között tilos lesz tartózkodni. Meg fogja tiltani a kormány a zenés-táncos rendezvényeket. Kivéve a polgári házasságkötés és a temetés.

Elrendeli a sportrendezvények nézők nélküli megtartását.

A mozik, a színház, a múzeumok, a könyvtárak látogatása is tilos lesz.

Az üzletek nem tarthatnak nyitva 15 és 6 óra között, kivéve az élemiszer-üzleteket, patikákat, illetszerboltokat, beniznkutakat.

A szabályok megszegése szabálysértés, és az összege 500 ezer forint. A rendőrség ellenőrzi a korlátozó rendelkezéseket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »