Operatív törzs: "meghosszabbítjuk a járványt" – ezért

Operatív törzs: "meghosszabbítjuk a járványt" – ezért

Öttel nőtt a koronavírus magyarországi halálos áldozatainak száma, és már több mint 600 fertőzött van. Az operatív törzs pénteki bejelentései élőben az InfoRádióban és itt, az Infostarton. Tartsanak velünk!

623 fertőzött, közülük 26 halott, 43 gyógyult – e számokra ébredt Magyarország pénteken, ezek elemzésével is foglalkozott az operatív törzs péntek reggel, képviselői pedig online sajtótájékoztatóra ezúttal is kiálltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, az öt elhunyt mindegyik 80 év fölötti volt, sokféle krónikus megbetegedéssel küszködtek, számos kockázati tényezőre rakódott rá a vírusfertőzés.

A kijelölt mintavevő laboratóriumok 0-24 órában dolgoznak.

„Még mindig a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, noha napról napra emelkedik a fertőzöttszám” – mondta, a sűrűbben lakott területek fertőzöttebbek.

Hírdetés

Továbbra is rendkívül fontos szerinte elkerülni azokat a helyzeteket, amelyekben a vírus átadására lehetőség lenne.

„Vigyázzunk a sérülékeny csoportokra, változatlanul ez az a fegyver, amit be tudunk vetni a járványgörbe ellaposításáért” – húzta alá. Ezzel voltaképpen „a járványt meghosszabbítjuk”, de elkerüljük azt, hogy elláthatatlanok legyenek betegek.

Tévhiteket is igyekezetett eloszlatni:

  • „a kézszárító megöli a koronavírust” – nem, csak elsöpri
  • „UV-lámpa jó fertőtlenítésre” – helytelen gyakorlat, a bört igénybe veszi az UV-lámpa, a bőr vírusmentesítésére semmiképp nem ajánlott, bőrirritációt okozhat a sugárzás
  • „a test alkoholos-klóros permetezése jó” – nem, ez nincs így, a szervezetbe bejutott vírust ez már nem öli meg, ráadásul káros a testre, a nyálkahártyájára
  • Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »