Operaénekesnő volt a 2. kerületi lakástűz áldozata

Operaénekesnő volt a 2. kerületi lakástűz áldozata

Meghalt egy idős nő egy kigyulladt házban a főváros II. kerületében, a Ferenchegyi úton kedden – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a távirati irodát.

Hírdetés

Kisdi Máté elmondta, egy kétszintes családi ház égett. A tűzoltók az épületből egy idős nőt hoztak ki, aki olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A Blikk információja szerint az áldozat Lehoczky Éva operaénekesnő, aki saját lakásában vesztette életét.

Lehoczky Éva 1925-ben született Debrecenben. Családjával a második világháború alatt Budapestre költözött. Első nőként elvégezte a Zeneakadémia ütős tanszakát. A háború utáni években dzsessz- és szalonzenekarok dobosaként kereste kenyerét. Később, énektehetsége felfedezése után visszatért a Zeneakadémiára.

Diplomaszerzése után elsőként az Operettszínházhoz került. Később Egerbe került, majd 1965-ben a Karl-Marx-Stadt-i opera vezető koloratúrszopránja lett. 1968-ban tért haza, előbb Szegedre szerződött, majd az Operaház művésze lett. Innen vonult nyugdíjba 1984-ben. 1980-ban Érdemes művész lett, nyugdíjazása évében megkapta a Magyar Állami Operaház százéves fennállására kiadott emlékplakettet.  


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »