Opel Astra 1,4T Elegance: Évautó, újragondolva

Opel Astra 1,4T Elegance: Évautó, újragondolva

Az Opel kompakt modelljének 4. generációja 2016-ban elnyerte az „Év Autója címet. Jelenleg is ez a nemzedék fut az utakon, de tavaly óta már frissített változatban. Ezt teszteltük nemrég, ötajtós karosszériával, 145 lóerős turbós benzinmotorral, fokozatmentes automata váltóval és Elegance csúcsszereltségben.

A leglátványosabb formai újítás kétségtelenül az új elülső maszk. Az előreugró márkaemblémának köszönhetően nemcsak háromdimenzióssá vált, hanem a rácsozata is attraktívabb.

A kettéosztott ködlámpaházak is jobban mutatnak, oldalnézetben pedig most a kilincsek magasságában is egy éles perem fut végig. Hátul az eddig kissé bumfordi lámpákat pengemetszésűek váltották fel, és a fekete betétekkel kiegészített C-oszlop is sokkal dinamikusabbá vált.

Az oldalablakok felső krómszegélye ezen a szinten standard, lejjebb 150 eurót kérnek érte.

…elsősorban is eltűnt a középkonzol kaotikus és áttekinthetetlen gomberdeje.

Hírdetés

Igaz, cserébe túl nagy teret kaptak a képernyőböködős megoldások, de legalább a klímapult teljesen klasszikus vezérlésű maradt. Nagyon feldobta az enteriőrt a műszerfal látványosan karcsúsított, krómlécekkel dekorált jobb oldala is. Maga a műszeregység pedig – a szélső „órák” mutatóit kivéve – digitálissá vált, mint az a megfelelő képeken látható.

Kiemelkedően jók a textil- bőr kárpitozású ülések, főleg elöl: olyan oldaltartást kínálnak, mint egy echte sportkocsiban, és kihúzható combtámaszuk is van. A vezetőé ráadásul az ortopéd orvosok által jóváhagyott AGR kivitelű.

A szereltség viszont eléggé vegyes benyomásokat kelt, főleg a vezetéstámogató rendszereket illetően. Mert standard ugyan a kétfunkciós tempomat, a sávelhagyásjelző, a ráfutásgátló és az esőszenzor, de a táblafelismerő rendszerért és az elülső-hátsó parkolóradarért (!) már fizetni kell, nem is beszélve a tolatókameráról. Mi több: még a ködfényszórókért is. A legmagasabb szereltségi szinten! Ugyancsak opció volt a tesztautóban a navigáció, a digitális rádióvevő és az elülső/hátsó ülésfűtés, alapholmi viszont ezen a szinten a kétzónás automata légkondi és az elektromos kézifék.

A frissített Astra kizárólag turbómotorokkal vásárolható meg, a korábbiakhoz képest 19 százalékkal lefaragott emissziós értékekkel.

A 3 benzines teljesítménye 110, 130 és 145 lóerő, a két dízelé 105 és 122. Tesztautónkat ezek közül a legerősebbik mozgatta, 7 szimulált fokozattal felszerelt CVT váltón keresztül. Ekkora teljesítmény fölényesen bánik a legutóbbi fogyókúra óta mindössze 1270 kilós tömeggel, a CVT váltó érettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hatgangos kézinél 0,4 másodperccel jobb százas sprintet tud. Igaz kb. fél liternyi többletfogyasztás árán. Ezzel együtt a motor, benzines mivoltához és erőpotenciáljához képest kifejezetten takarékosnak nevezhető; ha nem engedtem volna elég gyakran az élvezetes sprintélmény csábításának, valószínűleg én is befértem volna a 6 literben maximalizált WLTP-tartományba…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »