Onnan kapott éles kritikát az Orbán-kormány egészségpolitikája, ahonnan a legkevésbé várták

Onnan kapott éles kritikát az Orbán-kormány egészségpolitikája, ahonnan a legkevésbé várták

Független intézmények élére delegált fideszes politikusoktól szokatlan módon beszél ki a szekértáborból Matolcsy György, aki a növekedés.hu-n megjelent írásában rántja vissza a földre azokat, akik a propagandamédián keresztül csak azt látják, hogy minden szép és jó. Persze a Magyar Nemzeti Bank elnöke nagyobb részt a kormányzati politika sikerének hangsúlyozásáról és a szocialista kormányzás csődjéről elmélkedik, azonban a Magyarország előtt álló 30 évre vonatkozóan több érdekes megállapítást tesz.

Matolcsy György Geopolitika, technológia, pénz címmel közölt írása Magyarország elmúlt 30 évének sikertelen válságkezeléséről és az ország előtt álló három évtized lehetséges kihívásairól szól. A második Orbán-kormány korábbi nemzetgazdasági minisztere a cikk elején olyan megállapításokat tesz, mint:

  • „Az 1990-es évek első felében sokkterápiákat alkalmaztunk fokozatos átalakítások helyett, 2002-ben pedig hibás gazdaságpolitikai fordulat ment végbe a szerencsétlen politikai fordulat után.”
  • „2008-ra már belső gazdasági válság alakult ki, amit tetézett a külső pénzügyi válság. A krízist ráadásul hibás, megszorító politikákkal próbáltuk meg kezelni 2010-ig, sikertelenül.”
  • Voltak azonban jó döntései is az elmúlt 30 évnek Matolcsy szerint, de ezeket a jegybankelnök kivétel nélkül a Fideszhez köti: „két évtized bukdácsolását /1990-2010/ már közel egy évtized /2010-2019/ sikerei követték.”

    Az egykori miniszter azzal magyarázza az elmúlt harminc év egy helyben topogását, hogy a mindenkori magyar kormány nem értette a kor három legfőbb kihívását, a „geopolitika, a technológia és a pénz modern természetét”. Példaképp a rendszerváltást követő évek „sokkterápiáit” hozza, de a 2002-es Fidesz-vereséget is annak tudja be, hogy 

    „nem értettük az új egyedüli világhatalom, az Amerikai Birodalom helyi érdekeit.” 

    Hírdetés

    A mai egészségügy mellett nem lesz népesedési fordulat?

    A Magyar Nemzeti Bank elnöke a fideszes eredmények felsorolása után azonban rátér azokra a területekre, ahol még szerinte is gyengén teljesít Magyarország.

    „2010 után sok mindent megértettünk, de nem mindent, ami a sikeres felzárkózáshoz szükséges.”

    Matolcsy szerint a magyar kormány sem a technológiai kihívásokat, sem a felsőoktatás, sem pedig az egészségügy fontosságát nem értette még meg. A jegybankelnök szerint ahhoz teljes versenyképességi fordulatra lenne szükség, hogy a Magyarországra érkezett import tőke ne csak „szigetként” működjön tovább, hanem a gazdaságba tartósan beépüljön.

    „Nem értjük, hogy a világ élvonalába /első 200 közé/ tartozó egyetemek nélkül az új technológia nem képes tartósan mozgatni a felzárkózást. Amint azt sem értjük, hogy az állami egészségügy mai működésével nem lehet népesedési fordulatot elérni.”

    A jegybankelnök egyébként nem először jelzi, hogy több problémát sem sikerült megoldania 9 évnyi kormányzás után a Fidesznek; 2019-es versenyképességi programjában is rendszerszintű átalakításokat sürgetett a mostani írásában kritizált területeken.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »