Online nyelvvizsga: erre aztán senki nem számított

Online nyelvvizsga: erre aztán senki nem számított

Van olyan nyelvvizsgaközpont, ahol már csaknem félezren vizsgáztak elektronikusan. Íme az első tapasztalatok az online megmérettetésről:

Magyarországon jelenleg négy vizsgaközpont rendelkezik engedéllyel online nyelvvizsgákhoz az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjától. A négyből három cég már megszervezte az első online vizsgákat.

Az iTolc-nál már csaknem 500-an tettek elektronikus vizsgát – tájékoztatta az InfoRádiót Egyed Bernadett ügyvezető igazgató, aki szerint az első tapasztalatok egyértelműen pozitívak voltak, és

messze felülmúlták a nyelvvizsgaközpont várakozásait

szinte minden tekintetben.

Egyed Bernadett arra is kitért, minután a vizsgázók gépei eltérő specifikációval bírnak, ennek megfelelően igyekeztek megtervezni az online az számonkérés folyamatát. „Ahány vizsgázó, annyi különböző eszköz létezik, nekünk viszont egy és ugyanaz a szoftver áll rendelkezésünkre” – fogalmazott.

Hozzátette: a nyelvvizsgázóknak minden felmerülő technikai probléma megoldásában segítenek, és

Hírdetés

próbavizsga lehetőséget is biztosítanak.

Így idejében kiderülhet, hogy rendben működik-e a telepített program, jól állította-e be a webkameráját és megfelelő szögben ül-e előtte a vizsgázó, és egyáltalán sikerült-e végigcsinálni a tesztet. Amennyiben pedig, ha valamilyen hibát, anomáliát észlelnek, még mindig 5-6 nap rendelkezésre áll ezek kiküszöbölése, hogy aztán az éles megmérettetésen a vizsgázó már komfortosan, mindenféle stressz nélkül vizsgázhasson – magyarázta a szakember.

A nyelvvizsgázók azonosítása is zökkenőmentes. Ennek során – tette hozzá Egyed Bernadett – a vizsgázónak egy szelfit, valamint két igazolványa egyeegy oldalának a fotóját kell csatolnia, amit az iTolc biztonsági csapata hasonlít össze. Amennyiben ezek alapján „bizonytalanság” merül föl a vizsgázó személyét illetően, egy további személyazonosításra alkalmas igazolványt is kérhetnek.

Az online nyelvvizsgán is hasonló feladatokat kell megoldania a tanulóknak, mint egy hagyományos vizsgán, ugyanakkor

a szóbeli egy kicsit másképp zajlik.

Az első feladat alkalmával két-három percben kell a vizsgázónak kifejtenie – négy irányítási szempont szerint – egy adott témát. Míg a második és harmadik feladat alkalmával egy adott szituációival kapcsolatban érkező kérdésre hang-, valamint egy videós helyzetbe kell belehelyezkedniük – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Az eredményt gyorsan, egy hét elteltével közlik a vizsgázókkal – tette hozzá az iTolc Nyelvvizsgaközpont ügyvezetője.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »