Önkormányzati Szabadegyetem Érsekkétyen

Önkormányzati Szabadegyetem Érsekkétyen

A Pro Civis Polgári Társulás 2023. január 31-ére szervezte meg az Önkormányzati Szabadegyetem rendezvénysorozatának következő regionális találkozóját, ezúttal Érsekkétyen.

A helyi kultúrházban zajlott konferencián előadást tartott Kállay András, a társulás irodavezetője, Mészáros András, a társulás elemzője, valamint Őry Péter, a Pro Civis elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere. A találkozó előadásainak gerincét három fő témakör adta; az önkormányzatok aktuális helyzete és kilátásai mellett napirendre kerültek a népszámlálás tanulságai (különös tekintettel a Lévai járásra), valamint a nyelvhasználati törvénytervezet bemutatása is.

A Pro Civis szervezésében éveken keresztül rendeztünk szabadegyetemet, ami októberben szokott lenni Nagymegyeren. A koronavírus-járvány időszakában ez egy kicsit elhalt, mégis úgy érezzük, hogy szükséges a személyes kapcsolatot tartani a polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel. A volt szabadegyetemnek egy új formát adunk regionális találkozók képében. Ezeknek a keretében igyekszünk beszélni az önkormányzatokat érintő legfontosabb kérdésekről”

– mondta el az előzményekről Őry Péter.

Hírdetés

A Pro Civis egy évvel ezelőtt mutatta be nyelvhasználati törvénytervezetét, amelynek alapját a finnországi svédek példája adta; ők ugyanis nagyon hasonló helyzetben vannak, mint a szlovákiai magyarok. A polgári társulás elnöke szerint elsősorban filozófiai váltásra lenne szükség:

Mindaddig, amíg egy rossz kisebbségi nyelvhasználati törvénynek, illetve egy fölérendelt államnyelvhasználati törvénynek a viszonyairól és ezeknek a módosításairól fogunk beszélni, addig nem tudjuk megragadni a lényeget. Ahhoz, hogy normális együttélés zajlódjon az ország lakossága, így a számbeli többségben és a számbeli kisebbségben lévők között, egyenrangú nyelvhasználatot kell biztosítani mindkét fél részére.”

Amint azt megfogalmazta, a vitaanyagnak a közrebocsátása és az arról történő elmélkedés a mi gondolati váltásunknak az előkészítése, ugyanis „amíg mi nem határozzuk meg, hogy mi az, ami nekünk prioritásként megjelenhet, addig csak foltozni fogunk egy egyébként alapjaiban rossz törvényt”.

Őry Péter szót ejtett a népszámlálás tanulságairól is. Elmondása szerint egyértelműen látni, hogy amíg Pozsony és Kassa környékén nagy a betódulás, és növekszik a lélekszám, a Lévai járásnak csökken a lakosságszáma. Mindez nemcsak a magyarságot érinti, hanem a szlovákság esetében is tetten érhető:

Ez azt mutatja, hogy regionálisan gazdasági problémák vannak, hiszen ahol jó a megélhetés, továbbá jövőkép biztosított a fiatalok részére, onnan nem vándorolnak el, s nyilván oda mennek, ahol úgy érzik, könnyebb, jobb és stabilabb megélhetést tudnak biztosítani saját maguk és családjaik számára.”


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »