Önkéntes van elég, viszont fegyverhiányra panaszkodik az ukrán katonai vezetés

Önkéntes van elég, viszont fegyverhiányra panaszkodik az ukrán katonai vezetés

Miközben már több mint 1,7 millióra tehető az Ukrajnából elmenekülő emberek száma, több mint 140 ezer ukrán férfi tért vissza hazájába, hogy csatlakozzon az orosz invázió ellen harcoló hadsereghez. Legalábbis ezt állítják a FoxNewsnak nyilatkozó ukrán tisztviselők.

“Több mint 140 ezer ukrán, többségében férfi tért vissza Európából. (…) Tízezrek csatlakoztak a Területvédelmi Erőkhöz. Persze, akadnak olyanok is, akik megszöknek. De az egész világ látja, hogy az ukrán nép harcol a hazájáért”

írta hétfőn Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Facebookon. Az emelkedett hangvételt tovább fokozva az is közölte, hogy több mint 20 ezer kérvény érkezett olyan külföldiektől, akik készek Ukrajna oldalán harcolni, és – Reznyikov szavai szerint – “megvédeni a világot az orosz náciktól az ukrán fronton” és hogy “megakadályozzák a Kreml gonoszságának terjedését”.

Hírdetés

De miközben Reznyikov arról beszél, hogy “özönlenek az önkéntesek” a frontra, a FoxNews a helyszínen tartózkodó ukránoktóp úgy értesült, hogy az önkénteseket elszigetelték a hadseregtől, mert nincs elég fegyver.

Egy Mark Savchuk nevű újságíró, az Ukrajnai Önkéntes Újságírói Kezdeméynezés kijevi koordinátora is megpróbált csatlakozni a harcoló alakulatokhoz, de kérvényét elutasították helyszűkére hivatkozva. Savchuk egyértelműen a fegyverhiányt jelölte meg problémaként, és azzal érvelt, hogy a harcikedvvel nem lehet probléma, ha az orosz katonai konvojokat akár fegyvertelenül is megpróbálják megállítania  civilek.

Maryan Zablotszkij, az ukrán parlament képviselője sziténa a FoxNewsnak nyilatkozva arról beszélt, hogy az Európai Unió összes üzletének és raktárának golyóálló-mellény készletét felvásárolták már az ukrán hadsereg számára, és most Törökországból készül rendelni egy nagyobb szállítmányt.

FoxNews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »