"Önkéntes munkásőrök szervezete" – Szijjártó Péter is beszállt a nagy-magyarországos vitába

"Önkéntes munkásőrök szervezete" – Szijjártó Péter is beszállt a nagy-magyarországos vitába

Az Európai Labdarúgó-szövetség FARE (Football Against Racism In Europe) nevű diszkriminációellenes csoportja gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, tagjainak fogalmuk sincs a történelemről, ha a magyar futballválogatottat azért jelentik fel, mert mérkőzésén nagy-magyarországos zászlók jelennek meg – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a FARE „gyakorlatilag önkéntes munkásőrök szervezete, amelynek tagjai azért élnek, hogy feljelenthessenek embereket teljesen agyament módon”.

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, hogy mit lehet feljelenteni” – mondta.

„Jól láthatóan fogalmuk sincsen a történelemről.

Feljelenteni minket azért, mert az úgynevezett Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók jelennek meg egy stadionban, a történelmi ismeretek teljes hiányára vall” – tette hozzá.

Szijjártó Péter ennek kapcsán hangsúlyozta: „amit itt Nagy-Magyarországként írunk le, az történelmi tény, az nem revizionizmus, nem a szomszédaink fenyegetése, nem nacionalizmus”.

Hírdetés

Majd példaként hozta fel, hogy gyerekei történelematlaszában is vannak Nagy-Magyarországot ábrázoló képek.

„A Dunakeszi Városi Sportegyesület következő mérkőzésén a FARE-ellenőr kitépeti majd minden gyerek történelematlaszából ezt a képet?”

– tette fel a kérdést.

A miniszter nonszensznek nevezte a szervezet tevékenységét, és reményét fejezte ki, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke „megszabadítja az európai futballt ettől a munkásőr-szervezettől, mert ezek csak bajt okoztak, meg bajokat is fognak okozni”.

„Jól látszik, hogy fogalmuk sincsen a világról, és halvány fogalmuk sincsen a magyar történelemről” – emelte ki.

Az MTI tudósítása alapján arra nem reagált, hogy Magyarországon az MLSZ tiltja ki a válogatott mérkőzéseiről – a bajnokikról nem – a nagy-magyarországos drapériákat, zászlókat, molinókat, épp a nemzetközi nyomás alapján, erről az Infostart is beszámolt korábban, mint ahogy arról is, hogy a politika szereplői közül eddig csak a Mi Hazánk állt ki az MLSZ döntése ellen. Az ügyben Csányi Sándor MLSZ-elnök is megszólalt. Szerinte közös ügy, hogy ne kockáztassák a zárt kapus büntetést.

Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »