Öngyilkosság élő adásban

Újabb botrány tört ki a Twitter élő közvetítést lehetővé tévő alkalmazása, a Periscope körül. Most egy francia lány „adta élőben” öngyilkosságát. Korábban egy nemi erőszakot közvetítettek így. Az amerikai cég közben mindentől elzárkózik.

Nem csitulnak a kedélyek az élő videoközvetítést lehetővé tévő Twitter okostelefon alkalmazása, a Periscope körül. A hírek szerint ezúttal egy 19 éves francia lány „adta le élőben ” saját öngyilkosságát a Párizstól negyven kilométerre fekvő Égly településen.

A brit közszolgálati BBC szerdai információi szerint a megrázó felvétel már nem elérhető, az amerikai vállalat törölte a videót. A felvételen a lány tette előtt arról beszélt, hogy megerőszakolták, majd megnevezte támadóját, egyúttal figyelmeztette a közvetítést nézőket arra, hogy „megrázó dolgok jönnek”.

Elszabadult a pokol

Nem ez volt az első ilyen durva eset, amelyet a Periscope-on keresztül követtek el. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az ohiói Columbus városában idén februárban egy 18 éves amerikai lány, Marina Lonina a Periscope segítségével élőben közvetítette az interneten, amint 29 éves barátja, Raymond Gates megerőszakolja a 17 éves barátnőjét. A lányt a barátjával együtt letartóztatták és vád alá helyezték nemi erőszak miatt.

Hírdetés

Mobiltelefon alkalmazást használva közben egyéb bűncselekményeket is sugároztak már élőben, így egy bedrogozott nő azt, ahogy autójával hazáig vezet, egy utahi tinédzsercsoport pedig azt, amint kirabolnak egy teherautót.

Mossák kezüket

A Periscope, illetve anyavállalata, a Twitter azonban minden esetben elzárkózott a nyilvánosság elől. A Lonina-ügyet sem kommentálták, ahogy ezt a franciaországi tragédiát sem. Most mindössze annyit közöltek, nem reagálnak a felhasználók személyes profiljait érintő esetekre.

Ezzel egy időben, egyre komolyabb a vita, hogyan lehetne meggátolni az ilyen borzalmak élő közvetítésének lehetőségét. A Twitternél egyébként korábban úgy nyilatkoztak: van olyan lehetőség, amellyel a hatóságok vagy akár a felhasználók jelezhetik, ha egy felvételen veszélyes tartalom jelenik meg. Ezek azonban jelenleg csak a súlyos fizikai sérülésekkel, illetve a halál lehetőségével járó bűncselekményre vonatkoznak.

A legújabb francia eset azonban ékes példája annak, hogy egyelőre semmi sem tud gátat szabni az „őrületnek”, és a mobilalkalmazás, illetve annak üzemeltetői képtelenek szűrni az ilyen, durvábbnál durvább dolgokat.

A francia öngyilkosság kivizsgálásáért felelős ügyész, Eric Lallement szerint alaposan körbe járják az esetet. Többen úgy vélik, egy ilyen szolgáltatás, mint a Periscope, csak nagyon szigorú szűrőrendszerrel működhetne, amely minden ilyen veszélyes tartalom közvetítését azonnal leállíthatná.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »