Öngyilkos merénylő robbantott Törökországban (videofelvétel +18)

Öngyilkos merénylő robbantott Törökországban (videofelvétel +18)

Legalább harminc halottja és száz sebesültje van annak a merényletnek amit ma hajtottak végbe a szír határhoz közeli Suruc városban. A merényletet az Iszlám Állam számlájára írták.

Délután egy előtt pár perccel egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a szír határhoz 10 km-re fekvő többségében kurdok által lakott Suruc városban. A merényletet a város főterén egy fiatalokból álló csoport tüntetésének közepén hajtotta végbe a merénylő.

.

Kobani merénylet

Suruci merénylet

Hírdetés

Az Egyesült Szocialista Ifjúság nevet viselő mozgalom a városban figyelemfelhívásnak szánt tüntetést tartott aminek célja, hogy embereket toborozzon a határ túloldalán fekvő Kobani város újjáépítéséért.

A tagok épp készültek volna átkelni a határon, hogy segítség az ott élőket az újjáépítésben, amikor is egy terrorista a tömeg közepén felrobbantotta magát. Az áldozatok száma elérte a harminc főt és több mint százan megsebesültek. A török hatóságok az utolsó pillanatban a helyszínen elfogtak egy másik merénylőt aki épp készült volna magát felrobbantani.

A határ túloldalán a szíriai Kobaniban is nagy robbanás rázta meg a várost, ahol szintén egy terrorista követett el öngyilkos merényletet. Az áldozatok száma itt is több tucatra rúg, de pontos adatok még nem érkeztek.
A hír török államfő Recep Tayyip Erdogant az észak-ciprusi útján érte utol, aki elítélte a támadást, és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Erdogan szerint aki ilyen merényletet követ el az nem tartozik semmilyen vallási vagy etnikai közösséghez, hanem egyszerűen egy gyilkos bandita.

A török hatóságok az elmúlt pár napban szinte nullára korlátozta a török-szír határon átutazni kívánó személyek számát. A kurdok emiatt felháborodásuknak adtak hangot, hiszen nem tudnak semmilyen segélyt eljuttatni a szíriai kurdok részére, illetve az onnan menekülőket sem tudják fogadni a határzárlat miatt.

Orientalista.hu – Sinoda


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »